KROTE BUJICE ŠTITE USEVE: Država u odbranu Knića od poplava daje još 113 miliona

M. LUKOVIĆ

27. 07. 2020. u 08:22

REALIZUJUĆI plan odbrane od poplava, država za teritoriju koju "pokriva" lokalna samouprava u Kniću - računajući i lanjska sredstva - izdvaja gotovo 160 miliona dinara.

КРОТЕ БУЈИЦЕ ШТИТЕ УСЕВЕ: Држава у одбрану Кнића од поплава даје још 113 милиона

Foto OU U Kniću

Uz napomenu da se radi o dugoročnim merama koje bi trebalo da znatno umanje štete na terenu koji je već godinama na udaru manjih ili većih poplavnih talasa, iz Opštinske uprave preciziraju i to da se trenutno radi na uređenju vodotoka drugog reda, ukupne dužine 20 kilometara.

GRUŽA

ZA uređenje korita reke Gruže koja je, uz brojne bujične potoke, najveća opasnost u ovom kraju, već je uloženo oko 46 miliona dinara.

- To je investicija "teška" oko 113 miliona dinara, a novac je obezbeđen uz pomoć Vlade Srbije, odnosno Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, u saradnji sa javnim preduzećem "Srbija vode" - kaže član Opštinskog veća zadužen za komunalnu delatnost Srećko Ilić.

Istim modelom finansiranja, naglašava, ranije je sređeno korito reke Gruže...

Foto OU U Kniću

- Nismo do kraja stigli da saniramo sve posledice prošlogodišnjih poplava a već nam se u junu ove godine desila nova nevolja. Pritom je samo lanjska šteta dostigla vrednost dvogodišnjeg budžeta lokalne samouprave u Kniću. Zato smo veoma zadovoljni brzom reakcijom države. Jer, ovde smo na čak 18 mostova imali poprilična oštećenja, proradilo je sedam ozbiljnih klizišta, stradali su putevi... Povrh svega, domaćinima su uništeni i usevi na više od hiljadu hektara. Srećom, dosadašnja ulaganja države su već pokazala punu opravdanost, s obzirom na to da su ovogodišnje štete od poplava bile znatno manje - zaključuje Ilić.

PUTEVI

POVODOM svih prirodnih nepogoda koje ih nisu mimoilazile tokom prošle i ove godine, iz Opštinske uprave preciziraju i to da je iz državne kase samo za sanaciju putne infrastrukture na teritoriji Knića izdvojeno oko 260 miliona.

I, zaista, lane se nevolja iskazivala sumom od čak 800, a u junu ove godine je to znatno podnošljivijih 150 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna