HRAM BOŽJI I PESNIČKI: Bogomolja Bogorodice Trojeručice u Rađevini

V.Mitrić

25. 07. 2020. u 15:30

U SVOM rodnom selu Bogoštici, čije ime znači da Boga poštuje, episkop šabački Lavrentije je odmah posle bombardovanja naše zemlje, započeo izgradnju manastira u čast i u zahvalnost Preosvećenoj Bogorodici Trojeručici, koji je u međuvremenu potpuno završen i predstavlja jednu od najposećenijih bogomolja u Eparhiji šabačkoj - kaže protojerej-stavrofr Mirko Vilotić, arhijerejski zamnnik u Eparhiji šabačkoj SPC.

ХРАМ БОЖЈИ И ПЕСНИЧКИ: Богомоља Богородице Тројеручице у Рађевини

V.Mitrić

Bogomolju vodi i o njoj brine, od domačćinskih do duhovnih i kulturnih sadražaja, mladi arhimandrint Nifont, perspektivan monah, rodom iz Azbukovice, a poreklom iz Republike Srpske.

Manastirska crkva je urađena po uzoru na Njegoševu kapelu na Lovćenu, koja je, na žalost, srušena, a jedan kamen od nje, koji je doneo podgorički sveštenik, protojerej- stavrofor profesor dr Velibor Džomić ugrađen je u zidine bogoštanske bogomolje.

V.Mitrić

Tekst potpisa

U mansatiru je i spomen česma posvećena našoj najvećoj pesnikinji Desamki Maksimović, po kojoj nosi i ime ovdašnji Dom pesništva, koji je ustanovio episkop Lavrentije, veliki poštovalac i poznavalac poezije i autor više knjiga na tu temu, među kojima je najpoznatija „Narodno jevanđelje“.

- Naše pesništvo bilo je i ostalo narodno jevanđelje-kaže vladika Lavrentije.-Želeo sam da ono što je za pesnike Lovćen, u spomen na velikog i čuvenog Njegoša, za pesnikinje bude Bogoštica-kaže vladika Lavrentije.

V.Mitrić

Tekst potpisa

U bogomolji se, godina, održavaju pesnički susreti, po blagoslovu vladike, a narod redovno dolazi na bogosluženja.Bogomolji poseban „ton“ daje arhimandrit Nifont, starešina manastira, a u poslednje vreme pomaže mu i penzionisani sveštenik, protojerej stavrofor Stanko Vasić iz susedne Šljivove, koji uz sveštenički ima bogat i slikarski i pesnički staž.Starešina Nifont je, za relativno kratko vreme, postao miljenih ovdašnjih gorštaka, ali i vernia u čitavoj eparhiji, Srbiji, RS i rasejanju, ne samo što je na čelu bogomolje i doma pesništva, već zbog toga što neumorno služi, zaista, i Bogu i rodu.

V.Mitrić

Tekst potpisa

- Ovo je jedan od bisera naše eparhije u koji dolaze i ljudi van Rađevine i to rado da se Bogu  mole i uživaju u poeziji-kaže prota Mirko Vilotić, arhijerejski zamenik Eparhije šabačke SPC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum