GRANICA SKRAĆUJE PUT: Srbija dobija još jedan granični prelaz sa Hrvatskom

S. Kostić

22. 07. 2020. u 15:06

SRBIJA će veoma brzo dobiti još jedan granični prelaz sa Hrvatskom i to Jamena - Račinovci, čiji radovi su uveliko u toku.

ГРАНИЦА СКРАЋУЈЕ ПУТ: Србија добија још један гранични прелаз са Хрватском

Foto S. Kostić

Meštani Jamene u šidskoj opštini imaće do Hrvatske samo četiri kilometra, a danas imaju 80 kilometara preko Batrovaca.

Radove finansira Uprava za kapitalna ulaganja Vlade Vojvodine i Opština Šid sa približno 175 miliona dinara. Prema rečima Zorana Semenovića, zamenika predsednika Opštine Šid, završetkom ovog projekta skratiće se i put do Republike Srpske, sa kojim se Jamena graniči sa južne strane i do koje može jedino da se dođe skelom preko reke Save i to u određenom vremenskom terminu.

"SLEPO CREVO"

NOVI prelaz prijatno je iznenadilo meštane Jamena, kojima je sada svaki pokušaj prelaska ove granice ilegalan.

- Nekada smo se sa komšijama pre rata redovno posećivali i družili. Sada su ostale samo telefonske veze, jer je dalek put da bismo otišli jedni kod drugih. Ako otvore prelaz više nećemo biti kao "slepo crevo"- smatra Pero Stojković.

- Još uvek su u toku zemljani radovi koji bi za desetak dana trebalo da dođu i do same granice sa Hrvatskom. Iako je rok za završetak kraj ove godine, mi očekujemo da će već početkom oktobra sve biti završeno - kaže, za "Novosti", Semenović, dodajući da će ovo biti peti granični prelaz na području ove opštine sa Hrvatskom.

Tri decenije sremsko selo Jamena i susedna hrvatska sela Strošinci i Račinovci razdvajaju betonski stubovi, dok jedni obrađuju njive sa hrvatske, a drugi sa srpske strane. Sa hrvatske strane od sela Račinovci do naše granice već postoji asfaltni put, pa kada se okončaju radovi na našoj spojiće se obe strane.
- Mnogo će doprineti i otvaranju zapadnog dela države, jer će preko Jamene za nekih petnaestak kilometara moći brže da stigne do Brčkog. Veći deo putničkog saobraćaja biće usmeren na ovaj, što će znatno rasteretiti ostale granične prelaze - navodi Semenović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)