HUMANOST KNJIŽEVNIKA IZ KIKINDE: Honorar od 40.000 dinara darovao „Za Sofijin prvi korak“

R. Šegrt

21. 07. 2020. u 13:49

ONO što je uradio prošle godine kao član žirija za dodelu književne nagrade “Dušan Vasiljev” književnik i profesor Srđan Srdić ponovio je i ove.

ХУМАНОСТ КЊИЖЕВНИКА ИЗ КИКИНДЕ: Хонорар од 40.000 динара даровао „За Софијин први корак“

Foto: R. Šegrt

Honorar od 40.000 dinara, koliko mu pripada za članstvo u žiriju, opet je poklonio u humanitrane svrhe. Ovaj put novac je donirao za akciju “ Za Sofijin prvi korak” za lečenje malene Sofije Markuljević iz Beograda.

Sofija boluje od spinalne mišićne atrofije i roditeljima je za njeno lečenje potrebno 2,1 milion dolara. Akciju su podržale mnoge javne ličnosti, najviše sportisti, a pomoć je uputio i Srdić, nadajući se da će devojčica otići na lečenje u inostranstvo.


- Shvatio sam da je, osim bolesti, veliki problem za malu Sofiju i vreme, koje ističe, a potrebno je da se sakupi ogromna suma novca kako bi ona otišla na lečenje. Nadam se da će moj gest podstaći još nekog, ko je u mogućnosti, a do sada nije reagovao, da učini isto i da se što pre obezbedi nedostajuća suma kako bi devojčica započela lečenje. Činilo mi se da moj gest može da ubrza akciju- rekao je Srdić za “Novosti”.


I njega kao i brojne građane ljuti to što se više novca sakupi slanjem sms poruka za rialiti programe, nego za neke humanitarne akcije.


- Dobro bi bilo da je svako ko je slao sms poruke za rijaliti programe, to uradio za ovu ili neku drugu sličnu akciju, za neko drugo dete. Ali nemam ja moć da utičem na to kako će neko trošiti svoj novac. Nažalost, veliku zaradu ostvaruju oni koji kontaminiraju javni prostor – poručio je Srdić.


On je prošle godin honorar u istom iznosu darovao uspešnim učenicima, polaznicima Centra za talente  “Dušan Vasiljev” koji su se plasirali na republička takmičenja. Pošto su ove godine takmičenja otkazana zbog pandemije covida 19, Srdić je novac opredelio na drugu adresu.


Zanimljivo je i to što je Srđan Srdić prošle godine hteo da se povuče iz žirija za dodelu književne nagrade “Dušan Vasiljev”, ali su predstavnici Grada Kikinde, koji dodeljuje nagradu, ceneći njegov književni i pedagoški rad, želeli da ostane. On je prihvatuo dalje članstvo pod uslovom da se njegov honorar usmerava na određene akcije.

Tako ovaj uspešni književnik i profesor kikindske gimnazije “Dušan Vasiljev” širi plemenitost i svojim delima na najbolji način tome uči i svoje đake.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri