REŠENjE ZA JAVNI PREVOZ U POŽAREVCU: Ugovor sa privatnikom na 15 godina

D.N.

14. 07. 2020. u 11:23

РЕШЕЊЕ ЗА ЈАВНИ ПРЕВОЗ У ПОЖАРЕВЦУ: Уговор са приватником на 15 година

Foto: D.N.

JAVNI gradski i prigradski prevoz na području Požarevca ubuduće biće organizovan u saradnji sa privatnim prevoznikom i to na period od 15 godina.

Prevoz građana biće regulisan kroz javno-privatno partnerstvo bez elemenata koncesije, što bi ovu uslugu trebalo da učini kvalitetnijom i efikasnijom. Do sada se prevoz odvijao u skladu sa poslovnom politikom transportnih preduzeća, jedino je grad za đake birao prevoznika preko javne nabavke.


Prema rečima Saše Pavlovića, zamenika gradonačelnika, ovakav vid prevoza putnika isplativiji je za grad od osnivanja posebnog javnog preduzeća koje bi pružalo ovu uslugu. -Za osnivanje javnog preduzeća morali bismo da odvojimo velika sredstva, pa je poveravanje prevoza privatnom partneru bolje rešenje, kao što se već pokazalo u praksi drugih gradova – rekao je Pavlović.

Svi uslovi prevoza utvrdiće se preko partnerskog odnosa sa privatnikom, koji podrazumeva jasno definisane obostrane obaveze. Privatni partner dužan je da nabavi 25 polovnih vozila na gas i obnavlja vozni park, što će iziskivati ulaganje od oko 690 miliona dinara. Takođe, dužan je i da obezbedi prostor za parkiranje i servis vozila. Obaveza grada biće plaćanja naknade prevozniku za pređene kilometre, a ta sredstva obezbediće prodajom karata čije će cene sam određivati.

Odluka o javno-privatnom partnerstvu sada je krenula u realizaciju pokretanjem javne nabavke, jer je prethodno usvojena u Skupštini grada. Funkcionisanje javno-privatnog partnerstva kontrolisaće tročlani nadzorni odbor, čiji će jedan član biti iz lokalne samouprave.
 
DINAMIKA

Nakon okončanja postupka javne nabavke za izbor prevoznika, slede brojne aktivnosti u realizaciji ovog projekta. Njegovo sprovođenje nije moguće u kratkom roku, pa se početak novog sistema prevoza planira za jul naredne godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)