OSVOJIĆE MEDALJE I NOVA DRUGARSTAVA : U Novom Sadu počela 12. Olimpijske sportske igre učenika Srbije (FOTO)

J. SIMIĆ

24. 05. 2024. u 17:46

VIŠE od šest hiljada ustreptalih srca osnovaca i srednjoškolaca iz svih 27 okruga Srbije,uključujući i Kosovski i Kosovskomitrovački okrug, sjatilo se danas u najveću dvoranu novosadskog SPENS - a ,nestrpljivo iščekujući početak nadmetanja u okviru 12.Olimpijade sportskih igara učenika Srbije koja će trajati do 30.maja.

ОСВОЈИЋЕ МЕДАЉЕ И НОВА  ДРУГАРСТАВА : У Новом Саду почела 12. Олимпијске спортске игре ученика Србије (ФОТО)

Foto: Pokrajinska vlada /Grad NS/JS

Dobrodošlicu, uspeh i fer plej takmičenje poželeo im je Plesni tim devojčica novosadske OŠ“Jovan Popović“,koje su svojom ritmičko-plesnom tačkom pod budnim okom nastavnice Romane Šobot oduševile male sportiste.

Na objavu predsednice Pokrajinske vlade Maje Gojković da igre proglašava otvorenim,zaorio se aplauz oduševljenja.

-Odavde danas šaljemo u svet  najlepšu sliku iz naše zemlje. Učešće na ovogodišnjim Olimpijskim sportskim igrama učenika uzeće 550 timova iz svih krajeva Srbije.I zbog toga što ste vi i budući šampioni i budućnost ove zemlje, a ubeđena sam – i veliki ljudi – vas, draga deco i nastavnici,moramo uvek da podržavamo - poručila je Maja Gojković i podsetila da su i svi oni koji su pronosili sportsku slavu Srbije takođe bili đaci,a prve korake načinili upravo u sportu.

Gradonačelnik Milan Đurić  naglasio je prednosti bavljenja sportom i istakao ponos jer se 50 godina od uvođenja organizovanog takmičenja u sportu u školama, ova Olimpijada održava u Novom Sadu.

 -Ponosni smo što Savez za školski sport grada Novog Sada, ima čak 19 500 učenika i učenica uključenih u sistem školskog sporta na godišnjem nivou. Sigurno je i odlično funkcionisanje našeg lokalnog Saveza, doprinelo tome da Novi Sad dobije domaćinstvo za 12. Olimpijske sportske igre učenika. Grad Novi Sad je preko Gradske uprave za sport u prethodnoj deceniji za finansiranje gradskog Saveza za školski sport izdvojio ukupno 140 miliona dinara - kazao je Đurić.

Male Olimpijce pozdravili su državni sekretar u Ministarstvu sporta Marko Kešelj,bivši košarkaš i Željko Tanasković, nekadašnji odbojkaš i predsednik Saveza za školski sport Srbije.

Generalni sekretar Saveza za školski sport Srbije, Boris Tomić, rekao je za „Novosti “ da će se na ovom takmičenju nadmetati na 17 terena u 15 sportskih disciplina : košarka,odbojka,rukomet,fucal, atletika,stoni tenis,streljaštvo, gimnastika i tako sve do ritmičke gimnastike.

Sa ovog  događaja mlađani olimpijci   odneće kući   1.700 medalja i pehara .

   -Osim odličja iz Srpske Atine,poneće i sećanje na nova poznanstva i nauk da u pobedi i porazu treba biti dostojanstven.- kažu nam Željana, Ema i Jovana, učenice OŠ"Đura Jakšić" u Kaću.

  Olimpijadu su  podržali Ministarstvo sporta i Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije, Savez za školski sport Srbije i Savez za školski sport Grada Novog Sada.


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)