BILJKE IZ "BOMBI" NIČU: Niška učenička kompanija dobila nagradu za najveći doprinos zajednici

J. Ć.

25. 05. 2024. u 07:30

NIŠKA ekipa učeničke kompanije "EKOeksplozija" iz Elektrotehničke škole "Mija Stanimirović" osvojila je prestižnu nagradu za najveći društveni doprinos zajednici. Ovo priznanje, koje nosi naziv "Osnaženi za budućnost", prvi put je uručeno ove godine, a učenici iz Niša su postali njegovi prvi laureati.

БИЉКЕ ИЗ БОМБИ НИЧУ: Нишка ученичка компанија  добила награду за највећи допринос заједници

foto privatni arhiv

"EKOeksplozija" je učenička kompanija čija je misija širenje zelenila i podsticanje mladih da se aktivno uključuju u očuvanje životne sredine. Njihov glavni proizvod, eko-bombe, sastavljene su od semenki sezonskog bilja, humusa i jednog tajnog sastojka. Ove bombice su spremne za sadnju, a sve što je potrebno jeste da ih bacite na željeno mesto i sačekate da biljka poraste.

- "EKOeksplozija" je nastala sa idejom da po našem gradu širi zelenilo i podstakne mlade da to i sami čine - kažu iz ETŠ "Mija Stanimirović". - Ovaj inovativni proizvod dostupan je kroz vending mašine, čineći kupovinu zabavnom i pristupačnom.

U planu veća dostupnost

ŠKOLA najavljuje da su u toku planovi za postavljanje mašina za kupovinu eko-bombi širom grada, a potencijalno i šire, kako bi ovaj inovativni proizvod bio dostupan većem broju ljudi.

Mentorka tima, nastavnica Marija Veljković Milojković, i biznis mentor Pavle Srdić, vodili su ovaj tim od ideje do realizacije, pružajući podršku i usmerenje tokom celog procesa.

- Mašina radi na principu ubacivanja novčića ili žetona, nakon čega korisnik može preuzeti eko-bombicu koja sadrži semena različitih biljaka. Ova inovacija nije samo korisna za ozelenjavanje grada, već ima i edukativni karakter u podizanju svesti o zaštiti životne sredine među mladima - istakli su.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)