ČUVAJU TRADICIJU: Učesnici dečjeg festivala "Ruka ruci" na prijemu u Gradskoj kući u Novom Sadu

Lj.P.

13. 04. 2024. u 14:41

ZAMENIK gradonačelnika Igor Crnobarac i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovali su prijemu učesnika Dečijeg festivala „Ruka u ruci“ koji organizuje Folklorni ansambl „Vila“ Srpskog kulturno-umetničkog društva „Železničar“ iz Novog Sada i Savez kulturno-umetničkih društava Srbije.

ЧУВАЈУ ТРАДИЦИЈУ: Учесници дечјег фестивала Рука руци на пријему у Градској кући у Новом Саду

FOTO:Pres služba Grada

- Ovaj dečiji festival doprinosi negovanju nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, a organizatori u opisu ove manifestacije pominju reč sabornost. Zaista prava reč za ono što „Ruka u ruci“ predstavlja, a to je sabiranje dece i građana Srbije kroz jedinstvenu formaciju kola, jačanje zajedništva i vere u zajedničku budućnost - rekao je Igor Crnobarac. -  Raduje me što čujem od organizatora da je povodom 90 godina postojanja KUD „Železničar“ ove godine manifestacija „Ruka u ruci“, koja se održava po peti put, proširena i na decu, koja se ovog aprila, u jednom danu okupiti decu iz Novog Sada, Beograda, i okoline. Grad Novi Sad će nastaviti da podržava ovakve programe, i zahvaljujemo se organizatorima ove manifestacije, što daju priliku mladima da se iskažu negujući duh naroda koji živi na ovim prostorima.

On je takođe dodao da se u folkloru ogleda lepota jednog naroda, lepota negovanja nematerijalnih vrednosti i da uvek treba da smo ponosni na one od kojih smo potekli, jer na njima počiva sve što imamo, sve što danas jesmo, i po čemu smo prepoznatljivi.

FOTO:Pres služba Grada

Na svečanosti u Gradskoj kući su dodeljene zahvalnice učesnicima za doprinos negovanju i održivom razvoju nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije, a dobitnici su kulturno umetnička društva iz Beograda, Zemuna, Dobanovaca i Pećinaca.

Predsednik Predsedništva Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije i direktor ansambla „Vila“ iz Novog Sada Milorad Lonić, zahvalio se  Gradu na podršci koju daje kulturno-umetničkim asocijacijama koje se bave negovanjem nematerijalnog nasleđa i umetničkom stvaralaštvom koje oplemenjuje život našeg prostora.

-Cilj ove manifestacije je između ostalog i podizanje svesti o snazi i značaju nematerijalnog kulturnog nasleđa, kao i obogaćivanje kulturne ponude Grada Novog Sada- naglasio je Milorad Lonić i dodao da će najbolji dečiji ansambli iz Beograda i okoline, zajedno sa dečijim ansamblom „Vila“ održati festivalski koncert na SPENS-u.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave