USKORO I DNEVNI BORAVAK: Svetski dan osoba sa autizmom u Užicu obeležile poseta i najava ministra Nikole Selakovića

Никола Јанковић
Nikola Janković

03. 04. 2024. u 06:00

CENTRALNO obeležavanje Svetskog dana osoba sa autizmom, u našoj zemlji, upriličeno je u gradu na Đetinji, gde je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković - u Gradskom kulturnom centru - prisustvovao skupu posvećenom rešavanju problema ove populacije i njihovih porodica.

УСКОРО И ДНЕВНИ БОРАВАК: Светски дан особа са аутизмом у Ужицу обележиле посета и најава министра Николе Селаковића

N. Janković

- Za početak, u Užicu ćemo otvoriti Dnevni boravak za osobe sa autizmom, ali i za druge sa sličnim problemom. Jer, i njihovim porodicama je potrebno da znaju da su na sigurnom, pa mirno mogu da odu kod lekara ili u kupovinu, i makar za tren budu lišene konstantne brige za svog člana. Četiri udruženja osoba sa invaliditetom dobiće svoje prostorije, a ovdašnjem atletskom klubu osoba sa invaliditetom "Pora" obezbedićemo tri miliona dinara, pa da Gradski bazen i njima biti dostupan - naglasio je Selaković.

Uz napomenu da je Užice postalo ogledni primer kako bi lokalne samouprave trebalo da se odnose prema svakom pojedincu i udruženjima osoba sa invaliditetom, ministar je istakao da - uprkos predrasudi da je autizam poremećaj - iskustva pokazuju da je često reč o vanredno inteligentnim ličnostima, koje pojedinim veštinama vladaju znatno iznad proseka.

- Najbolji primer je Nikola Andrić iz Beograda, koji je uprkos autizmu bio đak generacije i kadar da razgovara na oko 30 svetskih jezika, što me je fasciniralo - dodao je Selaković.

Gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević, zahvalila je na poverenju državnih organa i pohvalila se dobrim rezultatima saradnje sa udruženjima, kojima lokalna samouprava obezbeđuje prostor za rad i finansijsku podrške za realizaciju brojnih projekata. Uz osnaživanje porodica, kaže, stvaraju grad bez barijera.

Inače, u holu Gradskog kulturnog centra otvorena je i izložba likovnih radova osoba sa autizmom iz svih krajeva Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)