GLEDAO SAM KAKO SAM UMIRAO: Smederevac Goran Filić, posle presađivanja srećan što živi punim srcem

J. I.

08. 03. 2024. u 08:00

SMEDEREVAC Goran Gogac Filić (57) pet godina živi zahvaljujući tuđem srcu koje je dobio na dar.

ГЛЕДАО САМ КАКО САМ УМИРАО: Смедеревац Горан Филић, после пресађивања срећан што живи пуним срцем

Goran Filić

Priča opora, ali i bajkovita, zadivljujuća i velika, kao i srce koje je nekada kucalo u grudima jednog momka, a danas u Goranovim. Rođen 23. jula, transplantiran 21. marta. Ti datumi su odrednice u Goranovom bitisanju na ovom svetu. Priča koja je zavredila i da se nađe u knjizi "Anđeo na zemlji".

Ponovo rođen, pet godina živi punim srcem, ali žive i sekvence iz filma njegovog življenja i umiranja.

- Ne znam da li je iko sebe video kako izgleda spolja i iznutra. Zahvaljujući dokumentarcu snimljenom u naučne svrhe, gledao sam svoju transplantaciju. Video sam svoje srce u posudi i njegova poslednja dva otkucaja. Gledao sam kako sam umro - priseća se Goran.

"Imamo srce. Srce je dobro. Stiglo je srce." To su tri najvažnije rečenice u četiri sata koliko je bilo vremena da srce iz tela donora pređe u Goranove grudi. I danas mu odzvanjaju u glavi.

Za Jelenine bubrege

POSLE operacije, priključen na aparate, Filić je napisao stihove posvećene sebi i svom donoru. Pesma se zove "Anđeo na zemlji". Ovo je, ujedno, i naslov knjige koju je, dirnuta Goranovom pričom napisala Tanja Milosavljević. Promocija je 21. marta u Beogradu, a dan kasnije i u Smederevu. Knjiga košta 1.000 dinara, a sav prihod od prodaje knjige biće usmeren na lečenje Jelene Stojković, iz Smedereva koja čeka transplantaciju bubrega.

- Srce mi je radilo sa trinaest odsto snage, iz mene su izvadili 60 litara vode, smršao sam 20 kilograma. Kada se završila transplantacija, lekari su rekli da je "poklapanje" 100 odsto, kao da je srce pravljeno za mene - govori Goran.

Slučajno je čuo da je dobio srce 20 godina mlađe osobe od njega. Srce mladića posle čije pogibije je njegova porodica odlučila da donira sve organe. Slučajno ili Božijom voljom godinu i po dana posle transplantacije, upoznao je, kaže, svoju drugu porodicu. Nijednu priliku ne propušta da iskaže zahvalnost porodici čijom zaslugom živi, dok u njegovoj kući, na počasnom mestu, kao ikonu, drži sliku mladića kome duguje srce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)