ISTINSKI ČUVARI TRADICIJE : Na Novosadsakom sajmu danas održan peti po redu "Sajam zavičaja"

S. B.

11. 02. 2024. u 15:22

"SAJAM zavičaja", manifestacija koja okuplja Srbe iz regiona, danas je u svom petom izdanju, pod pod geslom „Zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu", na Novosadskom sajmu predstavila delatnost više od 160 izlagača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Hrvatske i Crne Gore.

ИСТИНСКИ ЧУВАРИ ТРАДИЦИЈЕ : На Новосадсаком сајму данас одржан пети по реду Сајам завичаја

S.B.

Svrha okupljanja je, kako su istakli i učesnici i organizatori priredbe iz Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, da poveže i ojača zajednički rad institucija, organizacija, zavičajnih i srodnih udruženja iz Srbije i regiona, ali i da promoviše privredni, kulturni i turistički potencijal Srba širom sveta koji odlučno čuvaju tradiciju od zaborava.

- Novi Sad je još jednom potvrdio da je Srpska Atina i kulturni centar Srbije, s obzirom na to da je domaćin Sajmu zavičaja, koji pokazuje neraskidivo jedinstvo srpskog prostora i okuplja pripadnike srpskog naroda i baštini srpsku kulturu sa svih područja bivše Jugoslavije, ali i okoline- oceno je Nikola Selaković, ministar za rad zapošlavanje, boračka i socijalna pitanja i naglasio da resorno ministarstvo ima i svoj štand na manifestaciji, prevashodno zbog boračko-invalidske zaštite kojoj se pridaje velika pažnja.

Miloš Vučević, potpredsednik vlade i ministar odbrane, koji se takođe obratio na otvaranju manifestacije, istakao je da zajednička i identitetska kultura ne mogu da budu sputane administrativnim granicama.

- Novi Sad i ovaj deo Srbije, prirodno je mesto za ovakav događaj baš zato što je Vojvodina područje gde su uvek bile prisutne migracije iz različitih krajeva. Drago mi je da Novi Sad pomaže i da je domaćin za sve naše sunarodnike. Da bismo poštovali druge, prirodno je da najpre poštujemo sebe. Prvo morate da volite svoju kuću i porodicu da biste voleli druge, a isto je tako i za državu. Čuvamo naš zajednički duh, kulturu ne mogu da nam zabrane, to je nešto što nas krasi - rekao je Vučević.

Posebnu pažnju posetilaca privlačio je štand udruženja „Krug“ iz Budimpešte, koje okuplja umetnike i organizuje međunarodne programe, književne susrete, likovne kolonije, dečje radionice… u Tekelijanum palati u prestonici naših severnih suseda. Milan Đurić, predsednik tog udruženja, naglašava da se uz poštovanje i negovanje tradicije i osvrta na prošlost, jednako uspešno posvećuje pažnja i savremenom kulturnom stvaralaštvu i afirmaciji naših savremenika.

- Čuvamo istorijski aspekt, s obzirom na to da se malo zna o srpskoj zajednici u Mađarskoj i u fokus ujedno stavljamo mlade stvaraoce koji predstavljaju budućnost. U Novom Sadu predstavljamo našu urbanu tradiciju, hranu za dušu sa malim pogledom u daleku prošlost i rad udruženja i nove autore i ideje. Želja je da naš prostor u Budimpešti obogatmo saradnjom sa organizacijom srpskih studenata u inostarsntvu, da se ponovo okupljamo u istorijskim zdanjima- rekao je Đurić.

 Kordunaška samica

Kulturno umetničko društvo“Vuk Karadžić“ iz Čonoplje , na Sajmu zavičaja predstavilo je mlađu grupu folkloraša koja je, kako potvrđuje Milka Bosnić, predsednica udruženja, neguje običaje tradicionalnog pevanja i sviranja. - Mi smo i domaćini kampa za mlade „Tradicionalni instrumenti u rukama dece“, koji organizujemo svake jeseni i ponosni što je „Kordunaška samica“ uvrštena u zaštićeno nematerijalno kulturno blago- kaže Bosnićeva.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)