ROKERI KOJI SU MENJALI SVE(S)T: Izložba posvećena biografijama muzičara u kraljevačkoj biblioteci

G. ĆIROVIĆ

26. 01. 2024. u 12:09

Izložba pod nazivom „Priče u dur-u i mol-u“ čiji je autor Tijana Kačarević, a dizajnerka Jelena Krunić Slavković, posvećena biografijama rokenrol muzičara koji su činili i dalje čine bitan deo savremene, popularne kulture, postavljena je nedavno u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu.

РОКЕРИ КОЈИ СУ МЕЊАЛИ СВЕ(С)Т: Изложба посвећена биографијама музичара у краљевачкој библиотеци

G.Šljivić

Pozajmno odeljenje ove ugledne ustanove kulture, naime, osim naslova iz svetske i domaće klasične književnosti, kao i romana iz novije literarne produkcije, poseduje i obimno stručno štivo iz različitih oblasti ljudskog delovanja i znanja, te se ovom izložbom prevashodno nastojalo da se pažnja usmeri i na deo fonda koji čine biografske knjige.

G.Šljivić

 

- “Priče u duru i mol-u“ su biografije i autobiografije velikih izvođača, umetnika i stvaralaca svetske rokenrol muzičke scene. Kako se rok muzika ne svodi samo na dobro posložene tonove, rifove i instant užitak, već je ona čitav manir kroz koji se šalju poruke svetu i o svetu u kom živimo, tako su i muzičari čije su autobigrofije i biografije predstavljene izložbom, u izvesnom smislu svakako uticali na svest i formiranje mnogih mladih ljudi – kaže Tijana Kačarević, autorka izložbe.

G.Šljivić

Tijana Kačarević, autorka izložbe

Prema njenim rečima, čitanjem ovakvog štiva, različite muzičke faze velikih rok stvaralaca i izvođača postaju jasnije, a time se samo nanovo potvrđuje i njihov izražen impuls za umetničkim izrazom o svetlim, kao što je dur, ili tamnijim, kao što je mol, stranama našeg doba.

G.Šljivić

 

- Za potrebe ove postavke izdvojen je samo jedan deo biografskih knjiga koje biblioteka poseduje – naglašava autorka. - Reč je o publikacijama koje su posvećene nekim od pripadnika glavne struje u rok muzici poput Džona Lenona, Mika Džegara, Džimija Hendriksa, Dženis Džoplin, Leonarda Koena i drugih koji su menjali svet.

G.Šljivić

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)