MENADŽMENT ZDRAVSTVENOG CENTRA U VRANJU POKRENUO INICIJATIVU KOD RESORNOG MINISTARSTVA: Bolnici ime po Justinu Popoviću

J. S.

18. 01. 2024. u 05:00

UKOLIKO resorno Ministarstvo prihvati predlog menadžmenta, Zdravstveni centar u gradu pod Pržarom mogao bi da ponese ime "Justin Popović", po ovdašnjem svecu.

МЕНАЏМЕНТ ЗДРАВСТВЕНОГ ЦЕНТРА У ВРАЊУ ПОКРЕНУО ИНИЦИЈАТИВУ КОД РЕСОРНОГ МИНИСТАРСТВА:   Болници име по Јустину Поповићу

Zdravstveni centar u gradu pod Pržarom, Foto J. Stojković

- Ispoštovali smo procedure i nismo imali dilemu oko imena. Primera radi, Hirurški blok se i dalje zove "novi hirurški blok", Bolnica nema ime, kao ni Dom zdravlja, a objedinjavanjem zdravstvenih usluga imamo "bolnicu pod jednim krovom" - kaže direktor dr Saša Đorđević.

Podsetimo, vladika Justin, čije je svetovno ime Blagoje Popović, novokanonizovani je srpski svetitelj. Bio je arhimandrit manastira Ćelije, doktor teologije, profesor Beogradskog univerziteta i duhovnik. Rođen je u Vranju, 6. aprila 1894, pohađao devetorazrednu beogradsku Bogosloviju. Tokom Velikog rata, biva mobilisan u "Đačku četu" pri vojnoj bolnici u Nišu, a kasnije se - zajedno sa vojskom i sveštenstvom - povlačio preko Albanije. U Skadru, od patrijarha Dimitrija dobija monaški postrig i postaje Justin. Kasnije, u Atini, doktorira teologiju, pa predaje najpre u bitoljskoj Bogosloviji, a od 1934. i na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Tokom Drugog svetskog rata boravio je u mnogim manastirima, a po oslobođenju su ga uhapsili komunisti... Kasnije je u manastiru Ćelije kod Valjeva proveo više od tri decenije, a upokojio se 7. aprila 1979.

U centru Vranja, njemu u čast, već postoje crkva i Svepravoslavni centar koji nose njegovo ime.

Foto: J.S.

Tekst potpisa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave