LJUBAV TRPI NASILJE: Istraživanje pokazalo, dve trećine mladih zlostavljano u emotivnim vezama

J. SIMIĆ

10. 01. 2024. u 10:56

BROJKE opominju - dve trećine mladih ljudi u emotivnim vezama izloženi su nekom obliku nasilja. Često su nasilna oba partnera s tom razlikom što devojke mahom čine psihološko nasilje - kontrola, zabrana, prigovaranja, a mladići su skloniji seksualnom nasilju.

ЉУБАВ ТРПИ НАСИЉЕ: Истраживање показало, две трећине младих злостављано у емотивним везама

DZNS

Devalviran sistem moralnih vrednosti, nasilje kao opšteprihvaćen model ponašanja, kič i šund kao društveni standard prepoznati su kao udarni problemi naše svakodnevice, naročito među mladima.

- Zato smo ponovo u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo prošle godine sproveli projekat "Prevencija seksualnog partnerskog nasilja među mladima". Učestvovalo je 300 učenika iz četiri srednje škole u Novom Sadu - Gimnazija "Laza Kostić", Saobraćajna škola "Pinki", Medicinska škola "Dositej Obradović" i Škola za dizajn "Bogdan Šuput" - ističe dr Dragana Zarić iz Savetovališta mladih pri Domu zdravlja "Novi Sad".

Procenti pale alarm

PREMA podacima istraživanja sprovedenog u našoj zemlji, među ženama od 15 do 49 godina, njih oko 23 procenta iskusilo je fizičko nasilje, a šest odsto je doživelo seksualno nasilje. Podaci Svetske zdravstvene organizacije kazuju da 35 odsto žena tokom života doživi seksualno nasilje od strane partnera ili neke druge osobe.

Seksualno nasilje u adolescentnim vezama u značajnoj meri utiče na fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje i blagostanje osoba koje su doživele to nasilje. Posledice su brojne, a osobe koje su doživele nasilje u adolescentnoj vezi češće doživljavaju nasilje i u odraslom dobu.

- Ispostavilo se da to jeste tema o kojoj srednjoškolci imaju veliku potrebu da razgovaraju, ali teško je očekivati da se u grupi do kraja "otvore" o eventualnom lično pretrpljenom nasilju. Ali zanimalo ih je kakvi oblici seksualnog nasilja postoje, da li ostati u emotivnoj vezi posle pretrpljenog nasilja kao i smatra li se nasilje pod dejstvom alkohola olakšavajućom okolnošću za samog nasilnika - kaže za "Novosti" dr Zarić.

Naša sagovornica upozorava da seksualno nasilje u adolescentnim vezama može da naruši i reproduktivno zdravlje. Takođe, utiče i na celokupni psihosocijalni razvoj mlade osobe, a to se manifestuje kao nedostatak samopouzdanja, naglašenim poteškoćama u donošenju odluka, neuspehom u školi, poremećajem ishrane i spavanja, povlačenjem u sebe pa čak i suicidnim mislima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)