NOVO POSTROJENJE U REKONSTRUISANOJ FABRICI VODE REŠIĆE PROBLEME U ODŽACIMA Stiže voda bez kamenca

Zoran Rajić

27. 12. 2023. u 05:00

FABRIKA vode u Odžacima, posle započete rekonstrukcije dobiće i novo postrojenje gde bi trebalo da se odstrani kamenac iz tečnosti za piće koja je, zbog izrazite tvrdoće - i do četiri puta veće od normalne - kvarila vodovodne instalacije i kućne uređaje.

НОВО ПОСТРОЈЕЊЕ У РЕКОНСТРУИСАНОЈ ФАБРИЦИ ВОДЕ РЕШИЋЕ ПРОБЛЕМЕ У ОЏАЦИМА   Стиже вода без каменца

foto P. Dukić

FABRIKA vode u Odžacima, posle započete rekonstrukcije dobiće i novo postrojenje gde bi trebalo da se odstrani kamenac iz tečnosti za piće koja je, zbog izrazite tvrdoće - i do četiri puta veće od normalne - kvarila vodovodne instalacije i kućne uređaje.

Najava

ZBOG montaže nove, ispražnjen je rezervoar Fabrike vode od 900 kubika, pa je došlo do poremećaja u vodosanbdevanju, koje su obezbeđivale cisterne. Direktor JKP "Usluga" Milorad Stanišić najavljuje da će voda bez kamenca poteći krajem januara ili početkom februara 2024, a kapacitet Fabrike biće povećan na 60 litara u sekundi.

Dr Ljiljana Sokolova Đokić, specijalista higijene i dugogodišnji stručnjak regionalnog Zavoda za javno zdravlje u Somboru, kaže da normalna tvrdoća vode iznosi od 8 do 10, a u ovdašnjoj vodovodnoj mreži premašuje 30 stepeni...

- Kamenac vodi daje neprijatan ukus, usporava kuvanje pojedinih vrsta povrća i oštećuje sanitarije. Zasad nije dokazano da direktno ugrožava zdravlje, ali i voda je namirnica, pa od njenog sastava zavisi kakvi će se minerali taložiti u našem organizmu - ukazuje dr Ljiljana Sokolova Đokić.

U svih osam sela u odžačkoj opštini su, podsetimo - zbog prekomernih doza arsena u vodi - izgrađene eko-česme, kao alternativa snabdevanju iz vodovoda. U gradu su, radi eliminisanja viška tog kancerogenog elementa, zatvorili sedam dubokih bunara i aktivirali pliće, u kojima se, međutim, pojavio višak gvožđa. Za njegovo odstranjivanje, pre više od 10 godina, napravljena je Fabrika vode, ali su se na njenim filterima ubrzo pojavili crvići (nematode), pa je duže od godine i ona bila zabranjena za upotrebu. Protiv crvića je bitka dobijena, ali je bilo teško neutralisati kamenac...

U Fondu za kapitalna ulaganja Vojvodine, pre nego što ju je 2014. nasledila Uprava za kapitalna ulaganja APV, bila su odobrena 62 miliona dinara za projekat omekšavanja vode u Odžacima, ali on nije realizovan, kažu, zbog politikanstva. Sada je, za dogradnju fabrike vode, radi rešavanja njene ekstremne tvrdoće, Pokrajina izdvojila 472 miliona dinara.i.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)