REKA SAVA ČEKA REČNE KRUZERE: Sremska Mitrovica beleži i najveći broj turista, polovna su stranci (FOTO)

S. KOSTIĆ

16. 12. 2023. u 14:30

SREMSKA MITROVICA, koja svake godine proširuje turističku ponudu, ove godine beleži i najveći broj turista, blizu 10 000 gostiju od kojih je više od pola stranih.

РЕКА САВА ЧЕКА РЕЧНЕ КРУЗЕРЕ: Сремска Митровица бележи и највећи број туриста, половна су странци (ФОТО)

Foto TO Grad Sremska Mitrovica

Pored verskog, seoskog, kulturno- istorijskog, Mitrovčani gledaju da iskoriste i potencijale reke Save. Ove godine luksuznim rečnim kruzerom u novootvoreno Međunarodno putničko pristaniše uplovili su turisti iz Francuske, Švedske, Švajcarske i drugih evropskih zemalja, koji su poneli veoma lepe uspomene iz ovog grada.

Mitrovačko putničko pristaniše, koje je pušteno u vodni saobraćaj početkom marta ove godine, treće je na reci Savi, pored Beograda i nedavno otvorenog u Šapcu. Kako se u svetu obnavlja međunarodni putnički vodni saobraćaj, kao oblik turizma, tako je i Sremska Mitrovica bogate kulturno- istorijske baštine postala nezaobilazno pristaniše na plovidbenim rutama.

- Reka Sava tokom leta privlači veliki broj posetilaca a najviše iz Beograda i Novog Sada, ali i okolnih gradova, kao što su Šid, Ruma, Šabac. Mi smo dobili lučko pristanište sa ciljem da bi se privukao veći broj kruzera, u ovoj godini bio je samo jedan ali sada očekujemo da će se to promeniti, jer je pušteno međunarodno pristaniše u Šapcu. – kaže za ''Novosti'' Ivana Macura turistički vodič u Turističkoj organizaciji Grada Sremska Mitrovica.

Naša sagovornica smatra, ako bi ova dva  grada samostalno nastupila na međunarodnom tržištu kruzera, teško da bi se ostvario neki efekat.

- Ako nastupe zajedno Šabac i Sremska Mitrovica, to će biti jedna lepa ponuda na turističkoj mapi. Šabac kao i Sremska Mitrovica imaju mnogo toga da ponude posetiocima, ne sumnjamo da se turistima neće dopasti.- govori Macura, koja očekuje da bi se sa ovim projektom krenulo već od naredne godine.

Na obali ove reke, nalazi se i gradska plaža ili kako je Mitrovčani zovu, Brioni, koja je veoma popularna destinacija za sve stanovnike ove opštine, ali i celog regiona.

PRVI FRANCUSKI TURISTI

Prvi rečni kruzer koji je tokom leta uplovio u Međunarodno putničko pristaniše u Sremskoj Mitrovici, zvao se ''Viktor Igo'' iz Francuske. Na njemu je bilo oko 80 putnika, iz raznih evropskih zemalja, koji su imali priliku da se upoznaju sa kulturom i istorijskim spomenicima Sremske Mitrovice.

- Tokom leta na plaži boravi više hiljada ljudi a ulaz je besplatan. U njenom sastavu nalaze se i sportski tereni za odbojku, košarku i stoni tenis. Plaža je opremljena toaletima, tuševima, kabinama za presvlačenje, a tu su još restorani i brojni drugi ugostiteljski objekti.- navode u TO Grada Sremska Mitrovica precizirajući da za bezbednost svih posetilaca brinu spasilačka i lekarska ekipa, a od ove godine obezbeđene su besplatne ležaljke i suncobrani za sve posetioce.

Ilustracija V. N.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)