FANTASTIČNA I MITSKA BIĆA Nematerijalno kulturno nasleđe Golupca

D. NOVKOVIĆ

06. 12. 2023. u 08:15

U TVRĐAVI Golubački grad predstavljen je projekat "Mitska i fantastična bića Golupca", uz pomoć multimedijalne postavke i korišćenje sprave sa hologramskim efektom.

ФАНТАСТИЧНА И МИТСКА БИЋА Нематеријално културно наслеђе Голупца

Golubački grad

Ovaj projekat zajednički su realizovale golubačke ustanove - Narodna biblioteka "Veljko Dugošević" i Turistička organizacija, pod pokroviteljstvom Evropske unije, u okviru programa "EU za kulturno nasleđe i turizam", koji sprovodi nemački GIZ.

U okviru projekta, čiji je autor Jelena Petrović, a koordinatorka Marija Živanović Ilić, na savremeni način, predstavljena su tri mitska bića - Muma Paduri (Šumska majka), Golubački zmaj i Rusalka, kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa Golupca. Priče i legende ovoga kraja predstavio je kroz tekstove Miloš Petrović, a ilustrovali ih i animirali Igor Krstić i Nikola Silić.

Podrška

PROGRAM "EU za kulturno nasleđe i turizam" sprovodi se u okviru Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju - GIZ i ima za cilj razvoj turizma i promociju kulturno-istorijskog nasleđa. Odobreni projekti, čiji su nosioci turističke i kulturne ustanove i organizacije, realizuju se u Golupcu, Topoli, Negotinu, Donjem Milanovcu, Kladovu i Zaječaru.

- Legende o golubačkim mitskim bićima već godinama čuvamo i predstavljamo tokom tradicionalnog "Sajma Dunava". Tada organizujemo "Zmajevo selo", u kome stariji pripovedači govore deci o mitskim bićima, pa se tako legende prenose i na mlade generacije - rekla je Marija Živanović Ilić. Na prezentaciji je bila i Dragica Popić iz Dobre, pripovedač priča i legendi golubačkog kraja, čija je priča o zmaju jedna od multimedijalnih postavki.

Predstavljanju projekta, u Palati i Kuli 5 u tvrđavi, prisustvovali su i predstavnici turističkih i kulturnih ustanova iz Golupca i ostalih opština Braničevskog i okolnih okruga. Bespovratna sredstva Evropske unije za realizaciju ovog projekta, u iznosu od oko 20.000 evra, golubačkom projektu dodeljena su kako bi se na inovativan i održiv način obogatila turistička ponuda i time ekonomski osnažila lokalna zajednica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave