ČELIČNI BEDEM ODBRANE OTADŽBINE: Vazduhoplovci iz Lađevaca kod Kraljeva proslavili Dan svoje brigade

G. ĆIROVIĆ

28. 11. 2023. u 13:28

Uz postrojavanje jedinica i skromnu svečanost, i u prisustvu zamenika komandanta Ratnog vazduhoplovstva i protiv vazduhoplovne odbrane brigadnog generala Brane Krnjajića, vojnih zvaničnika, predstavnika lokalnih samouprava Raškog i Moravičkog okruga i brojnih gostiju, pripadnici 98. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije sa vojnog aerodroma „Morava“ u Lađevcima kod Kraljeva, proslavili su Dan svoje brigade.

ЧЕЛИЧНИ БЕДЕМ ОДБРАНЕ ОТАЏБИНЕ: Ваздухопловци из Лађеваца код Краљева прославили Дан своје бригаде

G.Šljivić

Integracijom jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protiv vazduhoplovne odbrane baziranih na aerodromima Lađevci i Niš – 161. i 265. vazduhoplovne baze, 98. lovačko-bombarderskog i 119. helikopterskog puka, kao i odeljenja 353. izviđačke avijacijske eskadrile, ova brigada nastala je 2007. godine.

A, kao Dan brigade obeležava se 28. novembar, kada je 1949. godine formiran 198. jurišni puk. Njegov naslednik je upravo 98. lovačko-avijacijski puk koji od svih jedinica koje su ušle u sastav sadašnje brigade ima najdužu tradiciju i ujedno je i najstarija jedinica u nekadašnjem RV i PVO.

G.Šljivić

 

- Jedinica je kroz istoriju posedovala savremenu vazduhoplovnu tehniku i visoke borbene mogućnosti. Krasila ju je visoka stručna i borbena osposobljenost, snažan kolektivan duh i nesalomiv borbeni moral, kako u miru, tako i u ratu i u godinama iskušenja – rekao je pukovnik Dragan Mrdak, komandant 98. vazduhoplovne brigade - Heroizam pripadnika 98. lovačkog-bombarderskog puka 1999. godine omogućio je da izvršimo najviše borbenih letova. To nas nadahnjuje i da danas budemo čelični bedem odbrane i slobode naše otadžbine.

G.Šljivić

Pukovnik Dragan Mrdak

On je ovom prilikom naglasio da su pripadnici ove jedinice i minulih godina održali visoku sposobnost vazduhoplonve podrške snagama kopnene vojske, dostojno predstavljali zemlju u inostranstvu i bili aktivni učesnici svake akcije pomoći civilnom stanovništvu.

G.Šljivić

 

- Svedoci smo ubrzanom ulaganju u kapacitete razvoja ratnog vazduhoplovstva i Vojske Srbije. Jedinica se oprema najsavremenijom tehnikom kojom dobija i veće sposobnosti. Posle više decenija unapređujemo i infrastrukturne kapacitete i možemo se pohvaliti ispravnošću vojne tehnike – naglasio je pukovnik Mrdak. - Za sve to najviše su zaslužn pripadnici jedinice koji su decenijama, ne štedeći sebe i svoje porodice, dostojanstveno nastavljali časnu tradiciju.

G.Šljivić

 

PRIZNANjA

POVODOM Dana 98. vazduhoplovne brigade čestitku je uputio i načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović, a priznanjima i nagradnim odsustvima nagrađeni su najbolji pripadnici ove jedinice za svoja izuzetna dostignuća u obavljanju službe i zadataka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)