STIHOVI KAO - BISERI Od 17. do 19. oktobra održava se 54. izdanje "Smederevske pesničke jeseni"

Јелена Илић
Jelena Ilić

17. 10. 2023. u 11:04

OVOGODIŠNjI, 54. Međunarodni festival poezije "Smederevska pesnička jesen" održava se od 17. do 19. oktobra, a program prvog dana - Narodnoj biblioteci - otvara 23. Sajam poezije, tokom kojeg će biti priređena izložba knjiga na srpskom jeziku objavljenih između dva Festivala, kao i postavka dela i dokumenata iz fonda pomenute ustanove kulture.

СТИХОВИ КАО - БИСЕРИ Од 17. до 19. октобра одржава се 54. издање Смедеревске песничке јесени

Foto: J.I.

Najavljeno je i obeležavanje pesničkih jubileja: 125 godina od rođenja Bertolda Brehta, vek od rođenja Vislave Šimborske, 125 godina od rođenja Desanke Maksimović, te isto toliko od rođenja Dušana Matića i Rastka Petrovića.

Istoga dana, u Velikoj dvorani ovdašnjeg Centra za kulturu, biće priređen program "Pevam Smederevo" - uz predstavljanje ovogodišnje dobitnice Povelje lista "Naš glas", zavičajna pesnikinja Aleksandra Ljubisavljević, potom dobitnika nagrade "Smederevski Orfej" - Lazar Jović, kao i najlepše pesme o Smederevu po konkursu za nagradu "Tomislav Stevanović".

Škole

U SARAORCIMA i Dobrom Dolu juče je počeo pretfestivalski program "Radost susretanja", tokom kojeg su stvaraoci bili u školama čiji su đaci učestvovali na konkursu "Zlatno slovce", a Ranko Pavlović, ovogodišnji dobitnik nagrade "Zlatni ključić", u seoskim školama gostovaće 18. i 19 oktobra.

Sutradan, 18. oktobra, pesnička manifestacija počeće tradicionalnim programom "Svetlosti reči", odnosno druženjem poeta sa učenicima smederevskih srednjih škola, dok će u Centru za kulturu biti priređen program "Pesnički meridijani Smedereva" i uručena nagrada "Zlatko Krasni", koju će ove godine dobiti prevodilac Dejan Acović. U ediciji "Zlatna struna", biće predstavljene dve knjige, jer je od pretprošle godine odlučeno da se ova nagrada dodeljuje za neobjavljenu zbirku pesama, pa će sad biti promovisana dela Borivoja Vezmara i Vojina Trivunovića.

- Ovogodišnja "Smederevska pesnička jesen" objavila je trinaest publikacija, sve u skladu sa opredeljenjem da zovemo manje pesnika, a da goste vezujemo za nagrade koje dodeljujemo. Tako pesnicima otvaramo mogućnost da više govore poeziju, a da nama ostanu publikacije koje će svedočiti o Festivalu - kaže Jovica Tišma, jedan od urednika programa manifestacije.

Završno veče, uz uručivanje priznanja svim ovogodišnjim laureatima, biće posvećeno Nansi Morehon, pesnikinji iz Kube, 39. dobitnici nagrade "Zlatni ključ Smedereva" - koja će 20. oktobra, u muzeju knjige i putovanja "Adligat", imati svoje poetsko veče.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!