SEĆANJE NA DELO VELIKOG NAUČNIKA: U Novom Sadu počeo festival inovacija, znanja i stvaralaštva „Tesla fest“

S. BAJIĆ

12. 10. 2023. u 20:32

U Galeriji „Macut“ na „Spens-u“, večeras je počeo tradicionalni, 37. po redu „Tesla fest 2023“, međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva, na kom se do nedelje, 15. oktobra, kako potvrđuje organizator Alđelko Glavašević, predstavlja stotinu izlagača sa više od 200 pronalazaka.

СЕЋАЊЕ НА ДЕЛО ВЕЛИКОГ НАУЧНИКА: У Новом Саду почео фестивал иновација, знања и стваралаштва „Тесла фест“

S.B.

Manifestaciju je otvorenom proglasio Stanislav Radulović, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama,, koji je naglasio da se značaj „Tesla festa“ ogleda u afirmaciji inovacija kao važnom faktoru razvoja.

Državni sekretar ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Miroslav Trajanović, redovni profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu u penziji, koji ima više od 40 godina iskustva u primeni informacionih tehnologija u mašinstvu i medicini, sa svoje strane je istakao da je „Tesla fest“ manifestacija sa zavidnim rejtingom i stub inovacija u Srbiji.

Akcenat našeg ministarstva je upravo na tehnloškom razvoju i inovacijama a cilj je da naučni rezultati dožive i valorizaciju, kao i povećanje broja zaposlenih i viši standard Srbije. Tu su i ativnosti četiri velika tehnološka parka ali i 24 likalna inovaciona centra u manjim sredinama koji pružaju podršku malim preduzećima. Svakako, bitan je i fond za mlade talente, za koje želimo da ostanu u Srbiji i da krenu i dokažu se u akademskoj ili inovacionoj karijeri- rekao je Trajanović.

Činjenicu da Grad Novi Sad vodi računa o svim sferama života, u prvi plan je istakao Ivan Siler, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada.

- Naš grad je i centar inovacija i pronalazaštva, s obzirom na to da je već 37 godina domaćin inovatorima sa svih meridijana. Zato ćemo i ubuduće da negujemo manifestaciju koja podržava progres- rekao je Siler.

U okviru ovogodišnje manifestacije organizovana je izložba inovacija, pronalazaka, novih proizvoda i tehnologija, kao i industrijskog dizajna, žigova, autorskih dela, oznaka geografskog porekla i robnih marki. Do nedelje će biti održane tribine, brojne izložbe posvećene Nikoli Tesli, a već sutra, u petak, 13. oktobra, na programu je tribina „Tesla i Novi Sad, obrazovanje i samoobrazovanje". Upriličena je i posebna izložba o prvom patentiranom proizvodu u Srbiji, Milana T.Jovanovića, Novosađanina koji je 1909. Godine u Austrougarskoj prijavio patent za pečenje rakije i odmah zatim ga zaštitio u Kraljevini Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja