ČITAV GRAD DO NEDELJE SLAVI BUNDEVE: U Kikindi danas počinju 38. „Dani ludaje“, program poznate turističke manifestacije

R. Š.

14. 09. 2023. u 10:48

ČETIRI dana će najveći grad na severu Banata biti sav u narandžastoj boji, jer se slave plodovi jeseni, a posebna počast ukazuje se banatskoj banani, odnosno bundevi ili ludaji, kako se samo u Kikindi kaže.

ЧИТАВ ГРАД ДО НЕДЕЉЕ СЛАВИ БУНДЕВЕ: У Кикинди данас почињу 38. „Дани лудаје“, програм познате туристичке манифестације

Foto: R. Šegrt

Danas počinje i do nedelje će trajati manifestacija „Dani ludaje“ koja će obilovati muzičkim, sportskim, zabavnim, likovnim, ali i kulinarskim i gastoronomskim sadržajima.

Ovu zvanično jednu od najboljih turističkih manifestacija u Srbiji krase karneval maskirane dece, pa njihov „Kinderbal“, pa „Banatski fruštuk“ na kojem se gosti mogu počastiti raznim đakonijama.

Foto: R. Šegrt

Karneval dece

Kikinda je grad čiji se centar pretvara u najveću „gostinsku sobu Evrope“ u kojoj će biti i „Evropski kutak“, jer će se predstaviti gradovi i opštine koje imaju pobratimske, prijateljske i turističko-poslovne veze. Na „Seoskom roglju“ zanatlije će izložiti sve ono što vešte ruke prave u malim radionicama, a istovremeno će najuži centar grada biti koncertni podijum za tamburaše, koji će svirati tokom dana i velike koncerte koji će se održavati uveče.

Foto: R. Šegrt

Banatski fruštuk

Takmičenje proizvođača najtežih i najdužih tikava tradicionalno se održava u subotu, od 14 sati. Najteža bundeva do sad je imala 716,5 kilograma i stigla je prošle godine iz Mađarske i u svetskom je rangu najuspešnijih uzgajivača bundeva. Najduže tikve donela je porodica Jankov iz Čuruga, višestruki pobednici na „Danima ludaje“ imali su plodove od 259, 253 i 247 centimetara.

Foto: R. Šegrt

Džinovske bundeve

Sva četiri dana biće održano više koncerata, koji su besplatni za publiku.

- Večeras će nastupiti violinista Stefan Milenković sa svojim orkestrom, a u petak će svirati „JU grupa“, Nele Karajlić i „Osiromašeni uranijum“. U subotu koncert najpre ima Milica Pavlović, a posle nje Saša Matić. U nedelju svira „Banda drvena“.

Ukrašeni izlozi

Za „Dane ludaje“ trgovci se posebno trude da ukrase izloge svojih radnji, a imaju i motiv, jer Turistička organizacija i Gradska uprava biraju najlepši izlog. U konkurenciji su oni koji su aranžirani bojama, plodovima, suvenirima i drugim predmetima koji podsećaju na podneblje, godišnje doba, običaje i tradiciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)