INTIMNI PROSTORI MIRJANE NIKOLIĆ PEĆINAR: Otvorena izložba u Zrenjaninu (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

08. 09. 2023. u 11:05

IZLOŽBU pod nazivom Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar u zrenjaninskom Muzeju, otvorio je vršilac dužnosti pomoćnika ministra kulture za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić, u prisustvu Milice Ivković, ćerke pokojne slikarke, koja je živela i stvarala u Zrenjaninu.

ИНТИМНИ ПРОСТОРИ МИРЈАНЕ НИКОЛИЋ ПЕЋИНАР: Отворена изложба у Зрењанину (ФОТО)

grad Zrenjanin

Izložba na kojoj je predstavljeno  46 slika u vlasništvu Narodnog muzeja Zrenjanin, Savremene galerije Zrenjanin i Milice Ivković iz Beograda, simbolično je otvorena na dan kada je pre sto godina, u Sarajevu, rođena slikarka Mirjana Nikolić Pećinar, a obeleženo je i sedamdeset godina od njenog prvog predstavljana zrenjaninskoj publici.

Mirjana Nikolić je osnovnu školu i gimnaziju završila u tadašnjem Velikom Bečkereku, Petrovgradu, kao i slikarski kurs kod Vase Pomorišca i Stojana Trumića, a zatim je u Beograd diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti 1951. godine u klasi prof. Nedeljka Gvozdenovića, kod kojeg je dve kasnije 1953. specijalizirala, a iste godine prvi put izlagala u Zrenjaninu, kojem se kasnije često vraćala.

Bila je član ULUS-a i redovni izlagač na grupnim izložbama, a na korišćenje je dobila atelje na Starom sajmištu 1952. godine u Beogradu, gde je slikala do smrti 2010. godine.

Prvu samostalnu izložbu Mirjana Nikolić Pećinar, imala je u Grafičkom kolektivu u Beogradu 1957. godine, a te godine učestvovala je i na drugom sazivu Umetničke kolonije u Ečki čiji će biti jedan od najredovnijih i najčešćih učesnika, čak 14 puta. Pored Ečke u narednim godinama učestvuje u kolonijama u Subotici, Bečeju, Sićevu, Počitelju.

Bila je udata za Predraga Pećinara, inženjera elektrotehnike, sina akademika Mladena Pećinara, a njena ćerka Milica, ispunila je majčinu želju da nakon njene smrti, deo slika pokloni Narodnom muzeju u Zrenjaninu,  što je i realizovano 2019. godine.

Ova dela, uz postojeća koje čuva zrenjaninski muzej, uz pozajmljene slike iz Savremene galerije Zrenjanin, kao i ustupljene radove i lične predmete u vlasništvu Milice Ivković, čine postavku kojom Muzej u  Zrenjaninu, koja će biti dostupna ljubiteljima likovne umetnosti do 6. novembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove