SVEČANA AKADEMIJA: U Subotici počeli deseti "Zavičajni dani"

J. L.

06. 09. 2023. u 16:03

SVEČANOM akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće sinoć su počeli deseti „Zavičajni dani“, u organizaciji Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga koja će trajati do 9. septembra. Kao i svih ovih godina, imaće humanitarni, sportski, edukativni, kulturni i zabavni karakter, a sve sa ciljem očuvanja srpske tradicije.

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА: У Суботици почели десети Завичајни дани

foto: subotica com

Manifestacija će i ove godine imati humanitarni karakter, te će u sredu biti održan koncert subotičkih horova,  a sav prihod od ulaznica koje koštaju 500 dinara namenjen je obnovi crkve Svetog Spiridona u Petrinji. Četvrtak je dan posvećen najmlađima i počinje u OŠ „Moše Pijade“ u Pačiru, gde će biti program našeg pesnika Tode Nikoletića, a popodne će biti sportski dan, konferencija beba i muzički festival „Više od zvezdica“ na kome će nastupiti deset devojčica i izvesti po dve numere. U petak će na gradskog trgu najpre nastupiti kulturno-umetnička društva i pevačke grupe, koji će prikazati bogatu tradiciju a uz srpske, gledaćemo i bunjevačke, mađarske i hrvatske koreografije, a potom će, od 21 čas, biti upriličen koncert Baje Malog Knindže. U subotu će program početi već u 16 časova, nastupom izvornih pevačkih grupa, nastaviće se igrama i pesmama iz svih krajeva, a potom koncertom "Spbskih pravoslavnih pojaca" i Branke Zečević.

Početak „Zavičajnih dana“ ozvaničio je Srđan Samardžić, član Gradskog veća za privredu, poručivši da će manifestacija i ubuduće imati podršku Grada.

- Savez srpskih udruženja SBO je organizovanjem „Zavičajnih dana“ veoma uspešno pretočio u delo svoju ideju da uspomene, prošlost i obeležja zavičaja otrgne od zaborava, a da istovremeno podstiče negovanje različitosti i toleranciju. Ova manifestacija čuva i promoviše bogatu kulturnu baštinu, običaje i tradiciju, kako naših ljudi koji su na ove prostore došli početkom devedesetih godina prošlog veka iz ratom zahvaćenih prostora bivše Jugoslavije, tako i naših sunarodnika koji su ostali na svojim ognjištima u državama u okruženju – poručio je Srđan Samardžić, ističući doprinos „Zavičajnih dana“ u kulturnom i festivalskom životu grada. – Organizatori su se trudili da program iz godine u godinu bude sve sadržajniji i da ova manifestacija što je moguće više doprinese očuvanju kulture i istinskih vrednosti ne samo srpskog naroda, nego i svih nacionalnih manjina koje žive u našem multietničkom gradu. „Zavičajni dani“ su dokaz da smo opstali i sačuvali svoje, dokaz da prave vrednosti uvek pobede na kraju, a sve uz negovanje međusobnog razumevanja i uvažavanja.

Povelja zahvalnosti, koja se tradicionalno dodeljuje, ove godine pripala je gradonačelniku Stevanu Bakiću, a dodeljene su i zahvalnice pojedincima koji su dali doprinos razvoju manifestacije. Nije zaboravljena ni višedetna porodica, te je vaučer pomoći uručen porodici Tomašević sa petoro dece.

- „Zavičajni dani“ možda ne bi ni postojali da se ta nesrećna „Oluja“ nije dogodila, ali ona je i snažna poruka svim tim ljudima koji su počinili to strašno stradanje srpskog naroda da mi i dalje živimo i trajemo. Srbi sa vekovnih ognjišta nisu mogli da ponesu ništa drugo do svoju veru, kulturu i običaje. Zato smo i posvetili veliki deo programa našim najmlađima, a tu je i kulturno – umetnički program i humanitarne akcije, koje govore o svemu onome što mi promovišemo – istakao je Miroslav Karan, predsednik SSUSBO.           

               

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)