ISO PLANIĆ: PSS nije protiv izgradnje vidikovca na Kablaru, neprijatno mi je što nas neko koristi

Novosti online

01. 09. 2023. u 10:46

IZ Planinarskog saveza Srbije danas su demantovali informaciju koja se pojavila na novinskim agencijama da se ova organizacija protivi izgradnji staklenog vidikovca na Kablaru.

ИСО ПЛАНИЋ: ПСС није против изградње видиковца на Каблару, непријатно ми је што нас неко користи

Foto: Printskrin/ Jutjub/ RTV Yu Eco

Naime na vrhu Kablara se već nekoliko dana nalazi grupa građanskih aktivista, okupljenih u četiri udruženja, a navodi se da je među njima i PSS.

Informacija da se mi protivimo izgradnji nije tačna. Meni je neprijatno kada neko PSS koristi za ovakve stvari. Mi smo na inicijativu lokalnog planinarskog kluba razmatrali izgradnju vidikovca na Kablaru, na šta je naša Komisija za zaštitu planina reagovala i tada smo izdali jedno saopštenje koje je UO usvojio. Mi jesmo izrazili zabrinutost za prirodu, ali nijednog trenutka nismo usvojili ovo što nam se sada stavlja u izjave. Naše saopštenje je jasno, mi nismo protiv izgradnje vidikovca - izjavio je Iso Planić, predsednik PSS.

Što se protesta tiče, niko me nije pitao ni zvao, nisam upućen u detalje šta se dešava u Čačku, pritom niko nije tražio saglasnost PSS da se takve izjave daju. Da mi nisu prosledili neku objavu sa interneta ne bih ni znao šta se tamo dešava. Savez ima 193 kluba, na njima je da svako zauzima sopstvene stavove, mi iz saveza ne stojimo iza ovoga – kazao je Planić i najavio dolazak u Čačak, kako bi se novonastala situacija rešila.

- Planinarsko društvo Kablar iz Čačka ima pravo da zauzima sopstvene stavove, verovatno su o tome ranije promišljali, ali to ne znači da je PSS istog stava – naveo je Planić dodajući da je reč o klasičnoj zloupotrebi.

Planić, kojei je istaknuti geograf iza koga stoje brojni napisani radovi i knjige, planinar koji je osvojio većinu svetskih vrhova i zaljubljenik u prirodu a danas prvi čovek srpskih planinara, ne spori da je posetio svaku turističku atrakciju u svetskim zaštićenim područjima i nacionalnim parkovima koje je posetio. Kao i većina ozbiljnih planinara, bio je u objektima, čiju izgradnju opstruišu čačanski aktivisti.

Nemoguće je oživeti Ovčar Banju bez razvijanja određenih turističkih detalja i atrakcija koje će privući turiste. Uveren sam da se pažljivim promišljanjem može osmisliti vidikovac na vrhu Kablara koji će izaći u susret potrebama razvoja turističkih kapaciteta. Nešto mora da se gradi i da bude u funkciji turizma, jer su klisura i Ovčar Banja i turistički potencijal. Nemam ja otpor prema tome da se tamo nešto gradi, ali to treba raditi s merom da ne narušava prirodu. Ako me pitate da li sam posetio takve atrakcije... pa jasno je da vidikovaca i turističkih atrakcija ima svuda u svetu, u nacionalnim parkovima, zaštićenim područjima, to je ono što svaki planinar obiđe, ma gde da ode – zaključio je Planić, prirodnjak koji je obišao gotovo ceo svet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)