MINISTARKA KULTURE SLOVAČKE GOSTOVALA U POKRAJINSKOJ VLADI: Potencirano jačanje institutucionalne saradnje

Z. G.

12. 08. 2023. u 14:12

U RAZGOVORU Pokrajinske sekretarke za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragane Milošević i ministarke kulture Republike Slovačke Silvije Hroncove, danas u Novom Sadu, istaknut je značaj odličnih odnosa Srbije i Slovačke.

МИНИСТАРКА КУЛТУРЕ СЛОВАЧКЕ ГОСТОВАЛА У ПОКРАЈИНСКОЈ ВЛАДИ: Потенцирано јачање институтуционалне сарадње

Pres služba Pokrajinske vlade

Tome doprinose, kako je istakla Miloševićeva, tri veka zajedničkog života Slovaka i Srba u Vojvodini, navedeno je u saopštenju.

- Pokrajinska vlada čvrsto i kontinuirano radi na razvoju i unapređenju položaja nacionalnih manjina u Republici Srbiji, negujući suživot naroda koji žive u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini – rekla je ona i dodala da resorni pokrajinski sekretarijat pruža značajnu finansijsku podršku za kulturne aktivnosti slovačke nacionalne zajednice u Vojvodini.

U tom pogledu je navela da je Pokrajina suosnivač Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, čije su prostorije otvorene u martu ove godine, kao i da se kontinuirano finansiraju programske aktivnosti i zaposleni u Zavodu.

Više sektora u Sekretarijatu pruža finansijsku podršku verskim objektima, institucijama koje se bave kulturnim nasleđem, a posebno izdavačima medija Slovaka u Vojvodini.

- Od 2016. godine, od kada je aktuelna administracija na vlasti, do danas je za medije na slovačkom jeziku izdvojeno više od tri miliona evra. To je znatno više nego ranije, što potvrđuje naše opredeljenje za očuvanje jezika, kulturnog nasleđa, kao i čuvanja nacionalnog identiteta slovačke zajednice u Vojvodini – naglasila je Dragana Milošević.

Ministarka Hroncova je izrazila zadovoljstvo što je pored posete Slovačkim narodnih svečanostima u Bačkom Petrovcu, danas u prilici da razgovara o nastavku dobre saradnje Pokrajinskog sekretarijata sa kulturnim institucijama Slovaka u Vojvodini. Saglasila se sa svojom sagovornicom da je potrebno intenzivirati uzajamnu saradnju Slovačke sa Vojvodinom, a kao prvi korak predložila je posetu pokrajinske sekretarke Bratislavi u septembru ove godine.

Ambasador Slovačke u Srbiji Fedor Rosoha izrazio je zadovoljstvo, što postoji zajednički interes da se unapređuje kulturna saradnja, i što se nastavlja podrška institucijama u Bačkom Petrovcu i Kovačici, središtima Slovaka u Vojvodini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)