SLAVA OBNOVLJENE SRPSKE SVETINJE: Liturgija u Crkvi Svetog Arhangela Gavrila iznad Davidovca (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

26. 07. 2023. u 12:34

OKUPLjANjEM vernika i svečanom liturgijom, Crkva Svetog Arhangela Gavrila, koja se nalazi na padinama brda Čukara iznad Davidovca kod Paraćina, proslavila je danas 26. jul, svoju hramovnu slavu.

СЛАВА ОБНОВЉЕНЕ СРПСКЕ СВЕТИЊЕ: Литургија у Цркви Светог Архангела Гаврила изнад Давидовца (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

To je ujedno i slava celog sela, čiji su žitelji u velikoj meri učestvovali u obnovi ove pravoslavne svetinje. Crkveni obred počeo je liturgijom koju je služilo sveštenstvo paraćinskog Hrama Svete Trojice. Nakon toga, vernici su, držeći u rukama barjake i druge crkvene simbole, tri puta obišli oko crkve, a zatim je usledilo sečenje slavskog kolača.

Ovogodišnji kolačar bila je Bojana Urošević, čiji je član porodice učestvovao u obnovi Crkve. Ovu čast i obavezu za sledeću godinu od nje je preuzeo Goran Jaćimović.

Foto: Z. Rašić

Liturgija

Srednjovekovna Crkva Svetog Arhangela Gavrila, inače, poslednja je u nizu desetak manastira i crkava Petruške oblasti, takozvane Male Svete Gore. Turci su je srušili početkom 15. veka. Ipak, ostali su očuvani zidovi visine oko dva metra, pa je ova svetinja obnovljena, a završena je i osvećena 2004. godine.

BONUS VIDEO - SPUST DUG 24 KILOMETRA: Tradicionalna Drinska regata od Perućca do Bajine Bašte

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)