TANKA LINIJA IZMEĐU LEKA I OTROVA: Neobična izložba u Gradskom muzeju Vršac do 18. avgusta (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

10. 07. 2023. u 19:23

U GRADSKOM muzeju Vršac otvorena je izložba „Tanka linija – između leka i otrova“, koja kroz istorijski prikaz govori o toj liniji, koja je oduvek bila tanka, uzbudljiva i kontroverzna, a kojoj se ni danas ne nazire kraj.

ТАНКА ЛИНИЈА ИЗМЕЂУ ЛЕКА И ОТРОВА: Необична изложба у Градском музеју Вршац до 18. августа (ФОТО)

Foto: Gradski muzej Vršac

Više od 150 predmeta, koji su deo ove postavke, svedoči o primeni ili zloupotrebi otrova, kao i naučnih otkrića od antičkog doba do danas.

Najveći akcenat je stavljen na otrovne životinje i biljke, koje su se nekada koristile za namerno trovanje ljudi, a danas se supstance iz tih biljaka koriste za pravljenje savremenih lekova.

Kao primer je uzeta i baba Anujka, čuvena trovačica iz južnobanatskog sela Vladimirovac, kojoj se na teret stavlja da je otrovala preko stotinu ljudi. Iako je bila potpuno neobrazovana, ona je precizno pripremala i dozirala svoje otrove, kao da je bila najbolji student hemije.

Poseban segment izložbe posvećen je i bojnim otrovima, koji su se prvi put koristili u Prvom svetskom ratu. Iako su u prošlosti izazvali brojne strahote, iz tih bojnih otrova danas se izrodila velika grupa onkoloških lekova, koji su spasili brojne živote obolelih od raka.

Izložbu „Tanka linija – između leka i otrova“ realizovao je Muzej nauke i tehnike u saradnji sa Muzejom za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta u Beogradu. Biće otvorena do 18. avgusta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)