TABAČKA ČARŠIJA DOČEKALA OBNOVU - U centralnoj ulici u Požarevcu počela rekonstrukcija prvi put posle šest decenija

D. NOVKOVIĆ

19. 06. 2023. u 23:45

U Tabačkoj čaršiji, centralnoj ulici u Požarevcu, počeli su radovi na njenoj rekonstrukciji, koja se obavlja prvi put nakon šest decenija.

ТАБАЧКА ЧАРШИЈА ДОЧЕКАЛА ОБНОВУ - У централној улици у Пожаревцу почела реконструкција први пут после шест деценија

foto: D. Novkovic

Trenutno se menjaju podzemne elektro, vodovodne i toplovodne instalacije i uklanja se stari trotoar. U toku je i zatrpavanje jedine fontane u gradu, koja je dugo predstavljala pravo ruglo, jer je prolaznicima služila kao mesto za bacanje otpadaka.

-Radovi na podzemnim instalacijama još ranije su ugovoreni i njih sprovode javna preduzeća EPS, „Toplifikacija“ i „Vodovod i kanalizacija“. Radi uštede para i vremena, odlučili smo da, ujedno, obnovimo kolovoz i trotoar, o kojima se stara JP „Parking servis“. Ne računajući radove navedenih javnih preduzeća, koji su obuhvaćeni ugovorima o redovnom održavanju, ovaj projekat koštaće 82 miliona dinara – rekao je gradonačelnik Saša Pavlović.

Prema projektu po kojem se radi, pored postojećeg biće zasađeno novo drveće, a zelene površine biće proširene kako bi bilo što više zemljišta koje će upijati vodu za vreme kiša. Proširiće se i trotoari, a širina ulice i dalje će biti dovoljna za vozače jer će iznositi oko sedam metara. - Potrudićemo se da obnovu završimo do septembra, ukoliko bude lepo vreme, jer vidimo da kiše sve češće padaju – rekao je gradonačelnik.

Tabačka čaršija poslednji put obnovljena je 1963. godine, u vreme kad je nosila naziv po narodnom heroju Borisu Kidriču. Tada su srušeni i uklonjeni brojni dućani i zanatske radnje, po kojima je Požarevac bio poznat još od početka 19. veka.

U planu i Trg oslobođenja

U okviru radova u Tabačkoj čaršiji, obnoviće se i Trg oslobođenja na koju ova ulica izlazi, kao i deo bočne Drinske ulice. Prema ranijim projektima, ceo ovaj potes trebalo je da se obnovi i postane pešačka zona, ali se sada od toga odustalo, jer bi izmeštanje saobraćaja bilo isuviše zahtevno.

Umesto njih podignute su stambene zgrade sa prodajnim prostorima u prizemlju. Uklonjene su i tri stare fontane – dve su zatrpane i tu je zasađeno cveće, a na mesto treće sagrađana je nova, koja se ovih dana zatrpava.

Tabačka čaršija naziv je dobila po brojnim kožarskim – tabačkim radnjama za vreme turske vladavine, uz koje su radili i sarači, sedlari, ćurčije, opančari, terzije, abadžije. Još tridesetih godina 19. veka, Požarevac je imao 305 zanatlija i 268 dućana koje su držali domaći, grčki, turski i cincarski trgovci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)