NOVI BUNARI BRIŠU NESTAŠICE I OTROVE: Investicijom od 130 miliona dinara poboljšano vodosnabdevanje u Požarevcu

D. NOVKOVIĆ

17. 06. 2023. u 10:33

NA vodoizvorištima "Ključ" i "Meminac" u Požarevcu izgrađeno je sedam novih bunara, kapaciteta 104 litara vode u sekundi, koji će doprineti kvalitetnijem vodosnabdevanju građana. Narednih dana oni će biti uključeni u vodovodni sistem, koji će tada raspolagati sa ukupno 500 litara vode u sekundi.

НОВИ БУНАРИ БРИШУ НЕСТАШИЦЕ И ОТРОВЕ: Инвестицијом од 130 милиона динара побољшано водоснабдевање у Пожаревцу

Gradska uprava u Požarevcu

Izgradnjom bunara, započetom prošle godine, i vrednom 130 miliona dinara, za narednu deceniju rešen je problem povećanja nitrata i nedovoljnih količina vode.

Zabrane zbog nitrata

NAJVEĆI problemi u vodosnabdevanju Požarevca bili su 2015. godine, kada su nitrati premašili dozvoljeni nivo od 50 miligrama po litru, pa je voda zabranjena za piće. Tromesečni problem rešen je postavljanjem cevovoda dugog 4,5 km, preko kojeg su čistom vodom iz veštačkog jezera na Beogradskom putu nalivani bazeni "Ključa" radi smanjenja nitrata.

- Zahvaljujući novim bunarima, nitrati će iznositi maksimalno 0,5 miligrama po litru. Osim toga, oni imaju kapacitet i za snabdevanje okolnih sela - Lučice, Prugova i Poljane, pa ćemo u budućem periodu uraditi projekat i za njihovo vodosnabdevanje. Obezbedićemo i stiška naselja, o čemu pregovaramo sa opštinom Veliko Gradište, kako bismo iskoristili njene postojeće kapacitete za vodosnabdevanje - najavio je gradonačelnik Saša Pavlović.

Kvalitet

 NOVI bunari raspolažu sa izuzetno kvalitetnom vodom. Dobar je kvalitet i u starim bunarima, u kojima nivo nitrata iznosi oko 21 miligram po litru, što je mala vrednost u odnosu na ono što je bilo prethodnih 10 i više godina - rekao je Aleksandar Dimitrijević, direktor JKP "Vodovod i kanalizacija".

Unapređenje vodosnabdevanja sprovodiće se i širenjem kanalizacione mreže, kako bi se izvorišta dodatno zaštitila, što je primarni cilj lokalne samouprave. Takođe, krenuće se i sa istražnim radovima na novom vodoizvorištu "Jagodica", koje je definisano Planom generalne regulacije Kostolca. Požarevačka izvorišta snabdevaju se iz Velike Morave, čiji nizak vodostaj, zbog suša i šljunkara, povremeno smanjuje kapacitete bunara i povećava nivo nitrata. Takvi problemi neće postojati za "Jagodicu", jer će se ono snabdevati vodom iz Dunava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!