PRAVI PRIJATELJ JE STEČEN U KAFANI: U Kuli održan 28. kongres bivših i sadašnjih konzumenata alkoholnih pića

Z. Rajić

12. 06. 2023. u 05:00

PIJEŠ dok možeš, možeš dok živiš, a živiš dok piješ, tako da čemu tuga i bol kad postoji alkohol! Tako je sopstveni, a i moto društva kojem predsedava, iskazao Mirko Marić iz Crvenke, na 28. kongresu BISKAP, održanom, po tradiciji, krajem maja, na salašu "Stara kudeljara" u Kuli.

ПРАВИ ПРИЈАТЕЉ ЈЕ СТЕЧЕН У КАФАНИ: У Кули одржан 28. конгрес бивших и садашњих конзумената алкохолних пића

foto T. Tamaš

BISKAP je akronim od "Bivši i sadašnji konzumenti alkoholnih pića", a boemsko društvo pod tim nazivom (u kraćoj verziji BISP - "Bivše i sadašnje pijandure") osnovano je 1995. u Bačkoj i vrlo brzo proširilo svoje članstvo na celu Vojvodinu i ostale delove naše zemlje, kao i na Republiku Srpsku, pa i Hrvatsku.

Kongres je počeo podizanjem zastave sa parolom "Pijandure svih zemalja, ujedinite se!" i intoniranjem himne "Bucin bećarac", a potom je Sava Živkov, učesnik svih 28 okupljanja, podneo izveštaje sa dve "duševne" konferencije, održane između dva kongresa. Generalni sekretar BISKAP Mirko Hraničak je podneo ekspoze "Mi stojimo postojano", potkrepljen sa nekoliko pesama na temu ljubavi prema čašici.

Pre nego što se prešlo na razradu kongresnog "materijala", uz molitvu: "Dobar cug Bože ne uskrati!", dodeljena su priznanja Mitru Mitroviću iz Šida, dr Milojku Vlaškom iz Sombora, Momčilu Preleviću iz Zmajeva i Vinku Logarušiću iz Slatine u Hrvatskoj. Svečanu zakletvu položio je novi član, Janoš Jagica iz Crvenke, čuveni bubnjar legendarnog lokalnog sastava "Suze".

- Alkohol ima jako dobre strane. Mi mnogo volimo i cenimo ljude koji konzumiraju alkohol. Odgovorno tvrdim da nijedan konzument alkohola nije loš čovek - rekao je Mitar Mitrović.

Dr Milojko Vlaški, neuropsihijatar, istakao je da BISKAP ima vrlo strog kodeks.

Kad se reizbor "osladi"

REIZBOR čelnika BISKAP nije novina, jer je sadašnji sekretar Hraničak prethodno dva puta bio predsednik, predloživši za tu funkciju samog sebe, sa obrazloženjem da mu se "osladilo".

- Statut time nije prekršen, jer smo mi nevladino, nedemokratsko i multipijandursko društvo - "protumačio" je bivši gensek Lazar Beljanski.    

- Članovi Društva ne mogu biti oni koji i u treznom i u pijanom stanju čine stvari koje nisu prihvatljive - objasnio je doktor.

Izbor novog rukovodstva BISKAP bio je formalnost, jer su funkcije zadržali dosadašnji predsednik i gensek.

- Uživanje u alkoholu meni lično je inspiracija. Pravi prijatelj je onaj koji je stečen u kafani, a virtuelni mu nije ni blizu - kazao je Marić, diplomirani tehnolog, inače i predsednik Udruženja vinogradara i voćara "Stari podrumi" i osvajač brojnih priznanja za vino i rakiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)