NAJBOLJE MALE PROGRAMERKE DOBILE STIPENDIJE: Ovo su devojčice koje će promeniti svet informacionih tehnologija

S.BABOVIĆ

28. 04. 2023. u 08:33

SEDAM devojčica od 11 do 14 godina iz Srbije dobitnice su stipendija za informaciono-komunikacione tehnologije Alternativnog centra za devojke iz Kruševca.

НАЈБОЉЕ МАЛЕ ПРОГРАМЕРКЕ ДОБИЛЕ СТИПЕНДИЈЕ: Ово су девојчице које ће променити свет информационих технологија

Foto:ACZD Krusevac

Zbog velikog broja kvalitetnih prijava,odlučeno je da se umeso pet dodeli sedam jednokratnih stipendija u iznosu od 25.000 dinara. U saradnji sa Sajber školom KIBERone, obezbeđena je i mesečna obuka za još tri talentovane devojčice.

Dobitnice jednokratnih stipendija su Vasilisa Novaković i Gordana Teofilović iz Beograda, Olivera Vučelić iz Kragujevca, Irena Nikolić iz Bora, Užičanka Maša Otašević, Milica Krstić(Niš) i Anđela Vuksanović iz Kruševca. Vera Vučićević (Beograd), Tea Žirović (Zrenjanin) i Jovana Mulćan (Neuzina) dobitnice su celomesečne obuke. Još 30 jednodnevnih obuka obezbeđeno je za stipendistikinje.

O izboru „Super devojčica u IKT-u“ odličivale su Jelena Jaćimović, ilustratorka, Slađana Savić, asistentkinja na Hemijskom fakultetu u Beogradu, Maša Peruničić, programerka i aktivistkinja Femix-a i Rok kampa za devojčice.

Međunarodni dan devojčica u IKT-u je ustanovljen na nivou Ujedinjenih Nacija i obeležava se svakog poslednjeg četvrtka u aprilu. Prvi put je obeležen 2001. godine u Nemačkoj i od tada je u aktivnostima koje su posvećene ovom danu učestvovalo više miliona devojčica širom sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)