SEĆANJE NA DIV JUNAKE BRAĆU NEDIĆE: Na Lazarevu subotu 1804. odigrao se boj na kome je učestvovalo 303 srpska ustanika

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

11. 04. 2023. u 16:22

I MI, njihovi telesni i duhovni naslednici danas smo uvereni u to da su braća Nedići i njihova 303 junaka besmrtni, rekao je Čokešini, u porti manastirskoj, pored ostalog, episkop šabački Jerotej, govoreći na duhovnoj i narodnoj svetkovini posvećenoj 219 godišnjici od čuvenog Boja na Čokešini.

СЕЋАЊЕ НА ДИВ ЈУНАКЕ БРАЋУ НЕДИЋЕ: На Лазареву суботу 1804. одиграо се бој на коме је учествовало 303 српска устаника

foto V Mitrić

- Ne onako kako to piše na spomeniku u Tekerišu – vaša dela su besmrtna, ne samo dela nego ljudi, junaci Osečinci su besmrtni zato što su sledili Hristov primer, primer hiljada hrišćana svih epoha i iz mnogih naroda koji su dali svoje živote za slobodu i život svoje braće i sestara -naglasio je šabački vladika. - Isto tako naša braća Nedići i njihovi junaci dali su svoje živote da bi Šabac bio oslobođen, da bi hrišćanska i pravoslavna Srbija bila slobodna, da bi živeli slobodno.

Ovo je, po rečima episkopa Jeroteja, vreme, pred Vaskrs, kada se  proslavlja uspomena „na div junake iz roda našega, naše direktne pretke koji su imali najsnažniju moguću veru u Hrista i smisao njegovog mučeništva, raspeća na krstu, najjaču veru u njegovo vaskrsenje i u vaskrsenje onih koji idu putem njegovim“.

Boj se odigrao na Lazarevu subotu, 28. aprila 1804. godine, na brdu Džajevac, a učestvovala su 303 srpska ustanika predvođena braćom Damjanom i Gligorijem Nedić iz Osečine koji su se borili protiv turske vojske pod komandom Nožin-age.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)