BORILA SE I SA CRVENOARMEJCIMA: Junakinja iz Drugog svetskog rata, Lozničanka Nada Lukić, proslavila 101. rođendan (FOTO)

V. MITRIĆ

25. 03. 2023. u 22:31

LOZNIČANKA Nada Lukić, junakinja iz Drugog svetskog rata, učesnica NOB i borac „Crvene armije“, koja je slobodu dočekala u Pragu, proslavila je 101. rođendan u porodičnoj kući u Runjanima.

БОРИЛА СЕ И СА ЦРВЕНОАРМЕЈЦИМА: Јунакиња из Другог светског рата, Лозничанка Нада Лукић, прославила 101. рођендан (ФОТО)

foto V Mitrić

Partizanku koja je zašla u drugi vek života, ponovo su, na njenu veliku radost, obradovali sledbenici tradicija NOB i revolucije iz ovog dela Srbije, kao i predstavnici Ambasade Rusije u Beogradu.

U pratnji Živote Isakovića, predsednika GO SUNOR u Loznici, stigli su ruske diplomate - vojni ataše pukovnik Evgenij Poljakov, savetnik ambasadora Zelenin Valdjen i zamenik direktora Ruskog doma, Artjem Rumjanstev. Starici heroju rata obradovala se, svim srcem, i mala Julija Poljakov, ćerkica vojnog atašea.Oni su, sa predstavnicima lokalne vlasti, čestitali baka Nadi prvi rođendan u drugom veku.

Pošto joj je preneo pozdrave ruskog ambasadora, uz poruku da su ponosni što je ona živi njihov borac iz Drugog svetskog rata, pukovnik Poljakov poželeo je dobro zdravlje i poručio da su za nju, uvek, i za sve što joj treba, na raspolaganju.

- Vi ne samo što ste, sa nama, ratovali, boreći se za slobodu protiv zla, kakav je bio fašizam, već, i danas, vašim imenom i delom doprinosite zbližavanju naša dva naroda - rekao je Poljakov, smatrjući da će se i te kako još susretati sa vremešnom Lozničankom.

Baka Nada je, pored ostalog, dobila na poklon rođendansku tortu, nije krila da ju je sve to ganulo i lila je suze radosnice.

- Radujem se važoj pažnji, ne samo što mi prija kao ljudskom biću, već što znam da žive i da će večno da žive slobodarske tekovine naših naroda, naša ljubav i zajedništvo i kad je najteže - rekla je baka Nada. - Moji Rusi su me zvali „naša Nađa“ i uvek su mi u mislima te reči. Moja poruka mladima je da slobodu čuvaju, svim srcem, jer bez slobode nema čoveka. Čuvajte mir i međusobnu ljubav i nemojte se nikad svađati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NEMA PREDAJE! Čitava prestonica se sakrila zbog nevremena, ali ne i ova devojka - ona je imala jako važan zadatak (VIDEO)