DA OSTANU U SVOJOJ SREDINI: Kampanja Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici

D. Z.

24. 03. 2023. u 10:20

ŽELIMO da roditelje i buduće studente, pre svega, sa prostora Kosova i Metohije uverimo da se u studiranju na Prištinskom univerzitetu, ništa neće promeniti i da on ostaje u okviru Ministarstva prosvete Republike Srbije.

ДА ОСТАНУ У СВОЈОЈ СРЕДИНИ: Кампања Приштинског универзитета са седиштем у Косовској Митровици

Foto: D Zečević

Plan je da zadržimo našu decu na ovim prostorima i naš zadatak jeste da sprečimo brojne dezinformacije koje je teško ispraviti kada dete odluči da upiše fakultet u nekoj drugoj sredini.

Ovo u razgovoru za "Novosti" kaže prof. dr Nebojša Arsić, rektor Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

- U saradnji sa školskim upravama započeli smo razgovare sa učenicima srednjih škola i njihovim roditeljima, kako bismo ih privoleli da ne idu na Fakultete u drugim sredinama, već da ostanu ovde - kaže prof. Arsić. - Bez obzira na politička i druga dešavanja nema smanjenja broja studenata na našem univerzitetu. Upis studenata na svim našim fakultetima u toku ove školske godine bio je na nivou protekle, što je za nas bilo iznenađenje, imajući u vidu turbulencije i nestabilnosti.

Kada je, dodaje, bezbednosno-politička situacija složena, ima sporadičnih odlazaka studenata, ali se gotovo svi vrate kada se situacija smiri.

NOVI OBJEKAT OD 10.000 KVADRATA

BUDUĆI da su godinama kuburili sa prostorom koji nije adekvatan broju studenata, to je prepoznala i Vlada Srbije odnosno Kancelarija za KiM koja je izdvojila sredstva za izgradnju nove univerzitetske zgrade od oko 10.000 kvadrata nedaleko od studentskih domova.

- Osim sedišta rektorata, u njoj će biti smešteno nekoliko fakulteta, nova biblioteka. To će biti najlepša zgrada u Severnoj Mitrovici, ne samo kao školski objekakt već i simbol našeg prisustva na tim prostorima - zaključuje prof. Arsić.

Kako ističe, Prištinski univerzitet je kao visokobrazovna ustanova prepoznala svoju obavezu, bez obzira što još nije počela upisna kampanja za narednu školsku godinu, već imaju svoje saradnike u sredinama na čitavom Kosovu i Metohiji.

- Imaćemo i kampanju "Otvorena vrata" kako bi budući studenti mogli da vide šta sve možemo da im pružimo na našim fakultetima - dodaje rektor Arsić. - Uslovi na našim fakultetima su na nivou drugih, a pojedini kao što je Fakultet tehničkih nauka mogu da ponude i mnogo više i od većih univerziteta.

Prištinski univerzitet sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici trenutno broji oko 9.000 studenata na svim nivoima, akreditovan je u narednih sedma godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DAN OPŠTINE: Kladovo obeležava pet vekova Fetislama (FOTO)