POSLE OBRUŠAVANJA PLAFONA U VRTIĆU U INĐIJI: Bolje izgraditi novo obdanište, nego obnavljati

S. KOSTIĆ

08. 02. 2023. u 08:30

OBJEKAT inđijskog vrtića ''Neven'', u kojem se 20. decembra prošle godine obrušio plafon i povredio šestoro mališana, najverovatnije će biti srušen, a na tom istom mestu sagrađen novi objekat, ocenjuje Vladimir Gak, predsednik opštine Inđija.

ПОСЛЕ ОБРУШАВАЊА ПЛАФОНА У ВРТИЋУ У ИНЂИЈИ: Боље изградити ново обданиште, него обнављати

foto: fejsbuk opština inđija

Veštačenja koja su rađena proteklih meseci kako bi se utvrdilo šta je dovelo do ovog nemilog događaja, pokazuju da je na objektu koji datira iz 80-ih godina postojao problem od samog početka gradnje kod krovne konstrukcije, koja nije dobro isplanirana.

Vrtić ''Neven'' odmah nakon ovog incidenta je zatvoren, a 150 mališana prebačeno je u novi objekat vrtića ''Labud'', gde će ostati do daljeg. Nakon svih procena i analiza stručnjaka, koji kažu da neće biti velika razlika u ceni između rekonstrukcije objekta i gradnje novog, upravo iz tih razloga lokalno rukovodstvo je bliže odluci da se na tom mestu sagradi novi objekat.

- Rasponi u kojima je rađen plafon, urađeni su mimo svih građevinskih pravila. Velika površina, koja nije imala dovoljno greda, nije mogla da izdrži - prenosi Gak usmeno mišljenje stručnjaka sa Građevinskog fakulteta u Novom Sadu, koji su obavili procene.

Niko tog dana, kada su mališani legli na spavanje za vreme popodnevnog odmora, nije mogao ni da nasluti da će odjednom pasti 1/3 plafona, jer kako su tada nadležni isticali, ništa nije ukazivalo na to, nije bilo pukotine, vlage...

LAKŠE POVREDE

Deca su bila zadobila rasekotine, a jedan od dečaka zadobio je nagnječenje lobanje i povredu krvnih sudova, ali i on se, prema izjavi njegovog oca tada, uspešno oporavljao.

Jelena Kresoja, direktorka PU '' Neven'', tog kobnog dana u razgovoru za ''Novosti'' rekla je da je u objektu bilo 16 dece i da su se mališani od 1 do 2 godine spremali za popodnevni odmor, kada je samo odjednom gomila maltera pala po krevetićima i deci.

Njih šestoro je zadobilo lakše povrede, a četvoro je nakon ukazane pomoći pušteno kućama, dok je dvoje mališana bilo zadržano i oni su sutradan već bili svojim kućama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!