VODA SE POVLAČI, ALI PRETE ODRONI: Smiruje se situacija u Kraljevu i Raški (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

22. 01. 2023. u 12:52

VODOSTAJI reka u kraljevačkom kraju su u opadanju, nivo Ibra je niži za šezdeset centimetara u odnosu na prethodni dan, a voda se postepeno povlači ostavljajući iza sebe velike količine, mulja, blata i svega što je bujica nanela.

ВОДА СЕ ПОВЛАЧИ, АЛИ ПРЕТЕ ОДРОНИ: Смирује се ситуација у Краљеву и Рашки (ФОТО)

FOTO: Privatna arhiva

Prema rečima Radoice Kočovića, člana kraljevačkog Gradskog veća zaduženog za vanredne situacije, osim na oranicama i poljoprivrednom zemljištu, Ibar i Zapadna Morava u Kraljevu nisu pričinili štetu na domaćinstvima.

G.Šljivić

Ibar kroz Kraljevo

- Uz pravovremenu i adekvatnu reakciju svih nadležnih službi, imali smo i sreće što na teritoriji Kraljeva nismo imali obilnije padavine tako da su mirovali bujični vodotokovi koji su ranije znali da nam zadaju najviše glavobolja – kaže Kočović, dodajući da se nada da će nivo Ibra dovoljno opasti da korito reke može da primi eventualne nove padavine, kao i da za sada ostaje na snazi odluka Gradskog štaba o vanrednoj situaciji u devet ovdašnjih mesnih zajednica.

G.Šljivić

Nabujali Ibar u Kraljevu

Tokom vikenda, na pojedinim lokacijama u Ibarskoj klisuri, usled erozije zemljišta pojavila su se klizišta i odroni. Tako se kamenje obrušilo na prugu Kraljevo-Raška u mestu Polumir, dok je zbog odrona na magistralnom putu Raška-Kosovska Mitrovica, u mestu Kaznovići, privremeno obustavljen saobraćaj. Česte pojave odrona, takođe su moguće duž ibarske magistrale kroz klisuru kod Bogutovca, Magliča, Bresnika i Dobrih strana.

G.Šljivić

Priobalje u Raški pod vodom

Na teritoriji Raške, situacija se na vodotokovima takođe smiruje, Vodsostaj Ibra stagnira, zašitni bedemi se ojačavaju na kritičnim tačkama, dok se procena štete očekuje nakon što se voda povuče.

- Tamo gde su nabujali Ibar i Raška protutnjali, ostavili su pustoš, i na poljoprivrednom i na industrijskom zemljištu – ističe Nemanja Popović, prvi čovek opštine Raška.

- Kada se voda poptuno povuče moći ćemo da sagledamo kompletnu situaciju, ali već sada je izvesno da nas očekuje puno posla u sanaciji štete - dodaje Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati