AL' SE NEKAD DOBRO JELO, A I PILO... BAŠ: Arhiv i muzej u Kikindi čuvaju jelovnike i cenovnike starih hotela u tom gradu

Rada Šegrt

06. 01. 2023. u 06:00

GOSTI sa raznih strana nekada su dolazili u Kikindu radi dočeka Nove godine u popularnom Hotelu "Narvik" koji godinama ne radi, a bio je poznat i po dobroj hrani i bogatom "švedskom stolu".

АЛ СЕ НЕКАД ДОБРО ЈЕЛО, А  И ПИЛО... БАШ: Архив и музеј у Кикинди чувају јеловнике и ценовнике старих хотела у том граду

Foto Narodni muzej Kikinda

Sada u ovom gradu nema hotela koji bi bio posebno zanimljiv po "dobroj kujni i valjanom piću", kako su nekada davno ugostitelji reklamirali svoje kafane. U svojoj knjizi "Kaži prstom", istoričar Vladislav Vujin piše da su obroci nekada elitnog hotela "Nacional", koji se nalazio u samom centru Kikinde, 1918. godine, bili slični današnjim.

- Gostima su se nudili goveđi gulaš, teleći paprikaš, punjene paprike, pečeno pile, guska, patka, natur šnicla, krmenadle, za salatu su se služili sveži i kiseli krastavci, za desert pita od sira i jabuka. Toliko lepih jela poslednje ratne, 1918. godine, samo su dokaz da je "Nacional" i u doba opšte bede "držao do svog predratnog nivoa" - zabeležio je Vujin.

Međutim, jelovnik iz 1931. bio je drugačiji. Nudili su se supa, govedina sa sosom, varivo "prazno" i sa mesom, testo, pečenje, viršle sa renom, paprikaš, ali i "kisela pluća", mada nema objašnjenja kakvo je to jelo.

- U "Nacionalu" su gostima nudili dva dnevna menija, jedan za 13, a drugi za 18 dinara - zapisao je Vujin u svojoj knjizi.

Foto Narodni muzej Kikinda

Šta se u Kikindi nekada jelo i pilo i po kojim cenama se služilo gostima svedoče i dva "cenovnika" koje su ugostitelji dostavljali lokalnoj vlasti radi odobravanja cena. U onom iz "Nacionala" piše da je tanjir supe stajao dva dinara, porcija govedine sa sosom 10, "prazno" varivo tri. Za "dva komada jajeta u čaši" trebalo je pet dinara.

- Ista jela služila su se i u hotelu "Tri šešira", ali cenovnici iz 1931, svedoče da je hrana u "Nacionalu" bila skuplja. Varivo, ono "prazno" kod "Tri šešira" bilo je dva dinara, mala porcija paprikaša pet, a velika 10. Pečenje je koštalo 10 ondašnjih dinara - navodi Srđan Sivčev, istoričar arhivista Istorijskog arhiva.

I cene pića bile su različite. Čaša belog piva bila je 3,5, a krigla 5,5 dinara. Litar stonog vina koštao je 20, a crnog 25, čaša konjaka od tri do četiri, a rakije šljivke od 2,5 do tri dinara.

Srđan Sivčev, Foto R. Šegrt

Vladislav Vujin, Foto R. Šegrt

Čuveni hotel "Nacional", koji u svojoj "Daći u Kikindi" pominje i Miloš Crnjanski, nalazio se u centru Kikinde, kod pravoslavne crkve.

- U spisku vlasnika 1921. kao vlasnik se pominje Albert Klajn. On je u stvari bio suvlasnik, jer je u posao ušao kao muž Juliške, ćerke Lajoša Kmećka - objašnjava Vujin.

U tom objektu je oduvek bio restoran, pa i danas. Posle Drugog svetskog rata hotel je nacionalizovan i zvao se "Trst", a od 1957. "Avala" i radio je do osamdesetih godina 20. veka. Sada je tu restoran nekadašnjeg fudbalera Mladena Krstajića. To je i sada, kao i pre 100 godina, elitniji lokal u gradu.

Elitni hotel "Nacional", danas, Foto R. Šegrt

PIVO "OPŠTE OBLjUBLjENO"

SUDEĆI prema oglasima u tadašnjoj štampi, "pravo originalno plzensko pivo čašu po 10 nov, kriglu po 17 nov" tj. filera-stotog dela krune, Kikinđanima je ponuđeno 1907. i 1908. u "Bonovoj gostionici". Plzensko pivo je postalo "opšte obljubljeno", jer se do tada pilo ono iz budimpeštanskih pivara, tamne boje, a plzensko je bilo prvo svetlo pivo u svetu - istražio je Vladislav Vujin.

HAPPY HOUR

VLASNIK kafane "Tri šešira" bio je Jovan Horvat koji je u listu "Jugosloven" 1931. objavio nešto uobičajeno za današnje vreme. Bio je to svojevrsni happy hour, termin kada piće košta jeftinije. Taj termin je bio tokom dana, pa je čaša piva naplaćivana dva dinara. Ova kafana je otvorena 1920, u Dositejevoj ulici 24 (danas 36) i ne pominje se od 1940. kada je, zbog smrtnog slučaja, ponuđena u zakup.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna