ZNAČAJ STRIPA ZA INKLUZIJU: Nesvakidašnji učitelj iz Vranja Miomir Dejanović dobio priznanje i na međunarodnom konkursu

D. RISTIĆ

05. 12. 2022. u 09:40

MIOMIR Dejanović MiDej, učitelj u vranjskoj OŠ "Svetozar Marković", dobitnik je druge nagrade na međunarodnom konkursu "Inkluzija u savremenom obrazovanju" - u Srbiji raspisanom u cilju unapređenja ove vrste nastave i isticanja primera dobre prakse.

ЗНАЧАЈ СТРИПА ЗА ИНКЛУЗИЈУ: Несвакидашњи учитељ из Врања Миомир Дејановић добио признање и на међународном конкурсу

Foto Privatna arhiva

- O inkluziji se mnogo priča, ali je vrlo malo konkretnih uputstava i materijala za učitelje i nastavnike koji rade sa učenicima po Individualnom obrazovnom planu - ističe Dejanović koji svoju ljubav prema stripu već godinama koristi i kao nastavno sredstvo, pa ju je ugradio i u nagrađeni rad, namenjen kolegama koje se bave mališanima iz osetljivih društvenih grupa.

Foto D. Ristić

A, koristeći svoje iskustvo sa decom iz Avganistana, Dejanović je rad namenio nastavi za učenike koji se školuju u izbeglištvu. Zbog jezičke barijere, strip ovde igra ulogu univerzalnog jezika, koji ovim mališanima pomaže pri usvajanju znanja. Ispostavlo se, naravno, da ova metoda može biti primenjena i u nastavi sa decom koja imaju najrazličitije poteškoće u učenju.

- Strip može da se primeni u radu sa decom koja teže izgovaraju neke glasove, reči ili rečenice, jer se na taj način ohrabruju da dolaze do znanja. Mogu, na primer, da u "oblačiće" upisuju reči koje izgovaraju junaci i tako vežbaju čitanje i pisanje. To je veoma pristupačan način da se nađe put do dečjeg srca - pojašnjava ovaj nesvakidašnji prosvetar, čiji rad će se naći u stručnom zborniku BIGZ, kako bi bio dostupan svim pedagozima koji imaju potrebe za rad sa decom koja imaju poteškoće u nastavi.

* * * * * * * * *

Leskovčanin na Albanskom Univerzitetu

PRAVI AMBASADOR SRPSKE UMETNOSTI

SCENARISTA i predavač u leskovačkoj školi stripa "Nikola Mitrović Kokan", Marko Stojanović, krajem prošlog meseca je održao zapaženo predavanje na Departmanu za umetnost i dizajn Albanskog univerziteta u Tirani - ponovo potvrdivši da ga je kolega Jovan Sekuloski iz Severne Makedonije s pravom nazvao ambasadorom srpske umetnosti.

Foto Škola stripa

Stojanović je bio prvi strani predavač u oblasti stripa na Albanskom univerzitetu, pzvao ga je jedan od tamošnjih najvećih autoriteta prof. dr Špen Bengu, a zbog pomenutog predavanja privremeno je bila obustavljena redovna nastava... Marko je, potom, govorio i na otvaranju međunarodne izložbe u Nacionalnom istorijskom muzeju, takođe u Tirani, a program "Kreativna Evropa" realizuje se uz podršku Evropske unije i učešće autora iz Albanije, Belgije, Severne Makedonije, Rumunije i Srbije. Postavku su, inače, već videli ljubitelji stripa u Regionalnom muzeju u rumunskom Brašovu, a tokom decembra će biti i pred publikom Brisela, u tamošnjem Muzeju stripa. Inače, radove talentovanog stvaraoca iz grada na Veternici objavljuju najveći i najugledniji izdavači, a on još vodi i školu stripa pri Leskovačkom kulturnom centru i jedan je i od organizatora Balkanske smotre mladih strip autora - najstarije i najmasovnije manifestacije ovoga tipa u regionu.  I. M.

Foto Škola stripa

Dejanović smatra da učitelji treba da razmenjuju iskustva, kao što i domaćice razmenjuju recepte, ali ne isključuje ni mogućnost prilagođavanja konkretnim situacijama...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna