NAJVEĆA DISKRIMINACIJA U - ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA: U Vojvodini ove godine 56 pozitivnih na virus HIV

J. L.

02. 12. 2022. u 20:36

OD 152 osobe u Srbiji kod kojih je ove godine dijagnostifikovan HIV, 56 je u Vojvodini, a jedna u Severnobačkom okrugu.

НАЈВЕЋА ДИСКРИМИНАЦИЈА У - ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА: У Војводини ове године 56 позитивних на вирус ХИВ

foto:J.L.

Većinom se radi o uzrastu od 20 do 49 godina, najmlađa osoba ima 22 a najstarija 70 godina, a najčešći način transmisije je nezaštićen seksualni odnos.

-  Od početka testiranja HIV pozitivnih utvrđeno je 75 HIV pozitivni, od toga je 45 u trenutku otkrivanja bilo u AIDS-u, poslednjem stadijumu, a njih je 22 preminulo – kaže dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Centra za prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Subotica, gde se dve decenije vrši savetovanje i testiranje.

Pod sloganom „Izjednačeno“, nizom aktivnosti u Subotici biće obeležen Svetski dan borbe protiv HIV-a.

- Od 1975. godine, kada se prati HIV u Srbiji, do 27. novembra ove godine, u Srbiji je registrovano ukupno 4.524 osobe  sa HIV infekcijom, od kojih je polovina obolela od AIDS-a a trećina je umrla od njega ili bolesti koje su povezane. I dalje se ljudi kasno i u malom broju javljaju na testiranje, iako se ono radi brzim testovima, bez uputa lekara, čak i bez imena i prezimena. Ukoliko se otkrije da je osoba pozitivna, ona odmah započinje terapiju - ističe Vladimir Antić, izvršni direktor Unije organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om  - Stigma i diskriminacija su prisutne, svega 7.7 odsto građana ne diskriminiše, a čak četvrtina ne bi kupila hranu od HIV pozitivne osobe. Najveća diskriminacija se javlja u zdravstvenim ustanovama, gde nikako ne bi trebala da bude. Iako se tačno zna koja su tri načina na koji se prenosi HIV.

Prevencija je veoma važna a sada je dostupan i lek „PrEP“, koji se može kupiti u apotekama ali još uvek nije na listi RFZO.Kao što kontraceptivne pilule štite od neželjene trudnoće, tako i „PrEP“ štiti od HIV infekcije, tako što se uzima pre izlaganja virusu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)