VIŠE HIV ZARAŽENIH: Svetski dan borbe protiv AIDS dočekali smo sa nepovoljnijom statistikom

I. Kovačić

01. 12. 2022. u 09:30

KOD 152 osobe od početka godine otkrivena je HIV infekcija, to je za četvrtinu više novozaraženih nego prošle godine do početka decembra.

ВИШЕ ХИВ ЗАРАЖЕНИХ: Светски дан борбе против AIDS дочекали смо са неповољнијом статистиком

Među registrovanima je sve više mladih od 15 do 29 godina, Foto V. Danilov

Lane je bilo 120 osoba novozaraženih, odnosno za 13 odsto manje u poređenju sa istim periodom 2019. godine, kada je registrovano 175 inficiranih osoba, saopštili su iz Instituta "Batut" povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv side.

Iz "Batuta" navode da je opet dominantan seksualni put prenosa zaraze, i preciziraju da se 98 odsto inficiranih zarazilo na ovaj način. Najrizičniji je, pokazalo se, nezaštićeni analni seksualni odnos među muškarcima, kako među novootkrivenim osobama inficiranim HIV tako i među obolelima. S toga, ne čudi i podatak da je među novoinficiranim bilo 18 puta više muškaraca.

Ovogodišnji slogan Međunarodnog dana borbe protiv HIV/AIDS je "izjednačimo".

- Četiri decenije otkako je HIV otkriven i nakon što je počelo da se radi na prevenciji, ali i uklanjanju stigme i diskriminacije osoba koje žive sa HIV-om, nejednakost je i dalje prisutna svuda u svetu, a pogotovu kada pričamo o nejednakim mogućnostima za testiranje, lečenje, kao i dobijanje osnovnih preventivnih sredstava, poput kondoma - rekla je primarijus dr Danijela Simić, epidemiolog iz Instituta "Batut".

Epidemiološkinja Simić je navela i da samo trećina rizične populacije, u koju se svrstavaju gej muškarci, transrodne osobe, zavisnici od droga, seksualni radnici i zatvorenici, imaju redovan pristup prevenciji, ali da se i pored toga svakodnevno suočavaju se sa velikim pravnim preprekama, uključujući kriminalizaciju, diskriminaciju i stigmu.

Podaci "Batuta" ukazuju da je najveći broj inficiranih uzrasta 20 do 49 godina, a od 2002. godine registruje se veće učešće mladih starosti od 15 do 29 godina.

- HIV pozitivne osobe imaju mogućnost da odmah po dijagnostikovanju započnu lečenje, koje daje odlične rezultate, kako u svetu tako i u našoj zemlji - rekao je profesor dr Jovan Ranin sa Klinike za infektivne i tropske bolesti UKCS.

- Zahvaljujući terapiji HIV infekcija je sada hronično stanje sa kojim se može kvalitetno i dugo živeti, ali samo ukoliko se pravovremenim i adekvatnim lečenjem kontroliše umnožavanje virusa.

U Srbiji u periodu od 2005. do 2021. godine registrovano 16 dece mlađe od 14 godina kojima su HIV prenele majke koje nisu znale da su inficirane tokom trudnoće, porođaja ili u periodu dojenja. Do kraja novembra 2022. godine nije registrovano nijedno novozaraženo dete.

Dijagnostika bar 95 odsto obolelih

PROGRAM Ujedinjenih nacija za borbu protiv side, kako bi se eliminisala ili bar obuzdala ova bolest, predviđa da u svakoj zemlji do 2025. godine, bar 95 odsto svih inficiranih bude dijagnostikovano i na terapiji antiretrovirusnim lekovima, kojom bi se postigla nemerljiva količina virusa u krvi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati