VIŠE NE ČEKAJU REZULTATE IZ BEOGRADA: Nišlije analize sada mogu da rade i na kardiohirurgiji UKC Niš

D. MILjKOVIĆ

22. 11. 2022. u 22:50

U LABORATORIJI Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš tim docenta dr Milana Lazarevića uveo je još jednu savremenu metodu za detekciju infektivnih i seksualno prenosivih bolesti.

ВИШЕ НЕ ЧЕКАЈУ РЕЗУЛТАТЕ ИЗ БЕОГРАДА: Нишлије анализе сада могу да раде и на кардиохирургији УКЦ Ниш

Foto Tanjug

Metode se odnose na otkrivanje virusa HIV, hepatitisa, ali i drugih oboljenja kao što su herpesi, klamidija, gonoreja i HPV virus.

- HIV-1 test, koji je počeo da se radi na našoj klinici, čini sastavni deo lečenja AIDS-a i ova metoda pruža najranije i najtačnije indikacije uspeha lečenja. Do sada su se uzorci slali u Beograd i na rezultate se dosta dugo čekalo. Od sada pacijenti u Nišu i sa juga Srbije istog dana kada je uzet uzorak dobijaju rezultate, na osnovu kojih se određuje dalji terapeutski pristup. Analiza i dijagnostika je 95 odsto kompjuterizovana, pa je i mogućnost greške svedena na minimum - kaže direktor Klinike prof.dr Dragan Milić.

Prema njegovim rečima, ovo je „još jedan dokaz da u Nišu naši mladi stručnjaci mogu da rade najzahtevnije i najkomplikovanije metode dijagnostike i lečenja“.

 

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih