NI DA UGASE ŽEĐ, NI DA SE UMIJU! Muke žitelja sela Despotovo u bačko-palanačkoj opštini (FOTO)

Z. Rajić

15. 10. 2022. u 07:55

MEŠTANI Despotova, sela sa oko 580 domaćinstava u opštini Bačka Palanka, pokrenuli su inicijativu za dobijanje vode iz vodovoda barem tehničkog kvaliteta, jer ovu koju sada imaju ne mogu da koriste ni za pranje, ni za održavanje higijene.

НИ ДА УГАСЕ ЖЕЂ, НИ ДА СЕ УМИЈУ! Муке житеља села Деспотово у бачко-паланачкој општини (ФОТО)

Foto Z. Rajić

U bačkopalanačkom JKP "Komunalprojekt" potvrđuju da je voda u Despotovu pre više od 10 godina zabranjena za upotrebu zbog povećanog sadržaja arsena, amonijaka i gvožđa, kao i boje, "koja je takođe izvan normativa".

Pre šest godina u selu je puštena u rad mini-fabrika vode, zbog čega je zatvorena eko-česma, ali sad ne rade ni jedna, ni druga.

- Sakupili smo dovoljno glasova da bi u selu mogao da se sazove zbor građana, na koji ćemo pozvati čelnike Opštine i "Komunalprojekta" da nam kažu šta dalje, jer ovako više ne može. Voda smrdi, ostavlja tragove na vešu, posuđu i sanitarijama, a može da se koristi jedino za puštanje u ve-ce šolju - kaže meštanka Nikica Crnjak.

Ogorčeni meštani navode da troše ogromne pare za kupovinu vode u prodavnicama, a mnogi su već u svojim dvorištima iskopali bunare kako bi imali vodu za tehničke potrebe.

- Mini - fabrika je počela da daje higijenski ispravnu vodu, ali postojeće izvorište, zbog starosti, nije moglo da obezbedi dovoljne količine. Zbog toga je iskopan dubok bunar, ali se prilikom njegovog pripajanja na fabriku pojavio metan, za čije smo uklanjanje izgradili degazator. Međutim, naknadno su u bunarskoj vodi otkrivene i organske materije, usled čega su se na postrojenju za prečišćavanje vode začepili filteri - objašnjava Milan Fodora, rukovodilac RJ "Vodovod i kanalizacija" u JKP "Komunalprojekt".

On ističe da velik problem predstavlja i dotrajala vodovodna mreža u Despotovu, koja je izgrađena pre 42 godine.

- Na tim starim cevima nakupile su se štetne hemijske materije. Zbog toga smo ovih dana sproveli hiperhlorisanje mreže, kao i kućnih priključaka, da bismo dobili koliko-toliko kvalitetniju sirovu vodu dok ne osposobimo postrojenje za preradu, za koje smo obezbedili potrebnu opremu, tako da će voda u Despotovu u najskorije vreme biti potpuno ispravna - poručio je Fodora.

FARBA SEDE

ŽITELjI Despotova kažu da voda iz vodovoda poprima intenzivnu žuto-braon boju kad se zagreje, koja ne može da se skine deterdžentima i šamponima, nego samo najjačom hemijom sa sanitarija. Ilustruju to slučajevima sedih žena, čija je kosa posle pranja ovom vodom dobila takvu boju. Milan Fodora (na slici) tumači da boja rđe nastaje usled oksidacije u grejačima, koji su puni kamenca.

BONUS VIDEO - MINISTAR MOMIROVIĆ: Saobraćajnica Novi Beograd - Surčin biće završena do februara 2023. godine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri