U KIKINDI DOGODINE ISPRAVNA VODA ZA PIĆE: Ministar Momirović najavio - Gradnja postrojenja za prečišćavanje biće gotova do oktobra 2023.

Рада Шегрт
Rada Šegrt

12. 10. 2022. u 15:12

KIKINDA bi naredne godine trebalo da reši decenijski problem vode za piće lošeg kvaliteta, jer će biti izgrađena fabrika vode.

У КИКИНДИ ДОГОДИНЕ ИСПРАВНА ВОДА ЗА ПИЋЕ: Министар Момировић најавио - Градња постројења за пречишћавање биће готова до октобра 2023.

Foto: R. Šegrt

Gradnja postrojenja za prečišćavanje vode na lokaciji Šumice počela je početkom ove godine i teče predviđenom dinamikom tako da se očekuje da objekat bude završen do oktobra naredne godine. To je najavio i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, koji je danas posetio gradilište.

- Ovaj projekat je za Vladu Republike Srbije izuzetno značajan. Od početka pažljivo radimo na njegovoj realizaciji i neprestano ga pratimo. Sa tehnološke strane je jako složen, jer je kikindska sirova voda kompleksna za preradu sa velikim prisustvom arsena i bora, pa smo zato uključili najbolje stručnjake iz Nemačke, radimo sa KFW bankom i pažljivo sprovodimo projekat. On je u početko koštao 9,6 miliona evra, ali je došlo do povećanja troškova, posebno posle rata na Istoku, pa smo doneli odluku da ga dodatno podržimo i ubrzamo realizaciju. Ako ne obezbedimo građanima kvalitetnu vodu možemo da izgubimo zamajac koji svaka lokalna samouprava ima – rekao je ministar Momirović.

Gradnja fabrike vode je najznačajnija investicija u komunalnu infrastrukturu u Kikindi poslednjih decenija i iznosi 11,4 miliona evra. Novac je obezbeđen uz pomoć Nemačke razvojne banke KFW, koja ulaže šest miliona evra, a ostatak od 3,5 miliona evra obezbedila je Vlada Srbije.

- Ovo je najveća investicija u Kikindi poslednjih nekoliko decenija. Uz pomoć Vlade Srbije i ministarstva rešićemo decenijski problem i dobiti vodu za piće koja zadovoljava kriterijume Pravilnika o ispravnosti vode za piće Srbije, ali i Evropske unije. Siguran sam da ćemo narednih godinu dana završiti ovaj objekat. Upored se radi i rekonstrukcija vodovodne mreže, a u narednom periodu izgradićemo i magistralni vod – izjavio je gadonačelnik Kikinde Nikola Lukač i zahvalio Vladi Srbije, Ministarstvu građevine i Pokrajinskoj vladi na podršci koju daju građanima Kikinde.

Potvrđena tehnologija

Tehnologija koja će biti primenjena u preradi sirove vode za piće u Kikindi potvrđena je od strane Instituta za vodu iz Nemačke. Kako je ranije istaknuto ovaj projekat je je faza pet projekta vodosnabdevanja i tretmana otpadnih voda u Srbiji koji podržavaju Nemačka i KFW banka sa ukupnim budžetom od 21 milion evra.

- Loša voda za piće nije problem samo Kikinde. Projaket gradnje fabrike vode narednog oktobra biće zaokružen i biće primer za druge lokalne samouprave koje takođe imaju lošu vodu – najavio je ministar Momirović.

V.N.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)