DEČJA BOLNICA TRI PUTA VEĆA: Odlukom Skupštine Novog Sada Institut za zdravstvenu zaštitu dece umesto 14.000, imaće 50.000 kvadrata

Z. GRUMIĆ

22. 09. 2022. u 06:40

ODLUKOM novosadske Skupštine grada, usvojenom jednoglasno na sednici gradskog parlamenta minule sedmice, dato je "zeleno svetlo" za ostvarivanje plana po kojem bi u narednom periodu znatno bio povećan kapacitet Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, popularne Dečje bolnice u Novom Sadu.

ДЕЧЈА БОЛНИЦА ТРИ ПУТА ВЕЋА: Одлуком Скупштине Новог Сада Институт за здравствену заштиту деце уместо 14.000, имаће 50.000 квадрата

Foto: N. Karlić

Tu značajnu investiciju u zdravstvu, kako je ranije najavljeno, zajednički će finansirati Grad Novi Sad i AP Vojvodina. Planirano je rušenje dela postojećih bolničkih objekata, izgradnja novih, dogradnja ili nadogradnja kao i potpuna rekonstrukcija određenih zgrada.

Biće tako, između ostalog, porušena zgrada Stomatologije Medicinskog fakulteta da bi na njenom mestu bio izgrađen objekat sa šest do sedam spratova, koji će biti povezan sa Poliklinikom instituta. Za rušenje su predviđeni i objekti magnetne rezonance i klinika za pedijatriju i rehabilitaciju kao i ograda prema Hajduk Veljkovoj ulici.

Na mestu Klinike za rehabilitaciju biće izgrađena šestospratnica, a zgrada iste spratnosti planirana je i na lokaciji današnje Klinike za pedijatriju.

- Kada bude ostvarena ova investicija, kakva do sada nije postojala od osnivanja naše bolnice, biće povećan kapacitet sa sadašnjih 14.000 na 50.000 kvadratnih metara. To će biti na ponos Novosađana i građana Vojvodine - istakla je za skupštinskom govornicom odbornica Borislavka Dragišić, glavna sestra u Dečjoj bolnici koja u toj ustanovi radi pune tri decenije.

SADA 350 POSTELjA

ODBORNICA Borislavka Dragišić, glavna sestra u Dečjoj bolnici rekla je da ta zdravstvena ustanova danas raspolaže sa 350 bolničkih postelja i da u svoje sve tri klinike hospitalizuje oko 15.000 dece godišnje. Tokom godine se u Dečjoj bolnici obavi čak 150.000 pregleda.

U okviru izgradnje novih delova bolničkih objekata biće izgrađena podrumska garaža na najmanje dve etaže, sa oko 130 parking mesta. - Broj podzemnih etaža garaže se ne ograničava, uz uslov da taj objekat bude obezbeđen od podzemnih voda - precizirano je u planu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024