POSTROJENJE SPASAVA NIŠAVU: Najavljeno rešavanje istorijskih problema zbog nedostatka prerade otpadnih voda u Nišu

D. MILjKOVIĆ

05. 09. 2022. u 10:30

NIŠ jedan od tri najveća grada u Srbiji koji nema postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, već se kanalizacija decenijama izliva u Nišavu. Za razliku od Beograda i Novog Sada, koji svoje otpadne vode ispuštaju u Dunav, pomenuta niška reka nema toliki protok i ozbiljno je ugrožena.

ПОСТРОЈЕЊЕ СПАСАВА НИШАВУ: Најављено решавање историјских проблема због недостатка прераде отпадних вода у Нишу

Foto V. Ćirić

Zato će država, do kraja godine - uz pomoć sredstava iz IPA fondova - ovde započeti izgradnju najvećeg postrojenja za preradu otpadnih voda u Srbiji. Direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Dušan Radivojević (u krugu) kaže da vrednost projekta dostiže 85 miliona evra, a već je završena kompletna tenderska procedura oko izbora izvođača radova, projektanata i nadzora.

- Jedan deo projekta je gradnja samog postrojenja, za potrebe 286.000 stanovnika, a drugi podrazumeva izgradnju više od 60 kilometara kolektorske mreže i stanica na određenim punktovima. Prvobitna vrednost je bila procenjena na 60 miliona evra, ali je povećana zbog poremećaja na tržištu - objašnjava Radivojević i ističe da Niš nema finansijske obaveze, ali je izradio potpuno tehničku dokumentaciju i pribavio sve građevinske dozvole, za šta je 1,2 miliona evra obezbedila švedska Međunarodna razvoja agencija.

Inače, projektovanje centralnog postrojenja na Ciganskom ključu i onog za pranje filtera od mulja na Medijani obaviće firma "Arbiogaz", izgradnja je poverena "Jedinstvu" iz Sevojna koje je u konzorcijumu sa firmom "Konkord vest", a za nadzor je zadužen "IRD inženjering.

Rok za izgradnju postrojenja iznosi četiri godine, za prateću kolektorsku mrežu je 12 meseci kraći, a tehničku pomoć JKP "Naisus" i niškoj lokalnoj samoupravi će pružati firma "Suez".

SPAS

GRAD u Nišavu godišnje ispusti 30 miliona tona otpadnih voda, a fabrika za prečišćavanje će se graditi na 13 hektara zemljišta u starom koritu reke Nišave, nizvodno od Popovca. Kada sve bude završeno, Nišava će svakih 12 meseci biti pošteđena i 11.000 tona mulja, te oko hiljadu kubika čvrstog otpada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)