TRADICIJU NEGUJE „VINSKI BAL“: Posle više decenija u Vlasotincu se ponovo pije dobro domaće vino

Игор Митић
Igor Mitić

08. 08. 2022. u 13:00

Prema ocenama žirija 36. „Vinskog bala“ Nenad Mitić iz Vlasotinca ove godine napravio je najbolje vrhunsko belo, a u kategoriji tradicionalnih belih vina pobedio Dejan Novičić iz Gornje Lomnice. Nagrada za najbolje tradicionalno crveno vino pripala je Jovanu Pečenkoviću iz Vlasotinca, dok su laureati u kategoriji vrhunskih crvenih vina dvojica Novica – Đokić i Petrović.

ТРАДИЦИЈУ НЕГУЈЕ „ВИНСКИ БАЛ“: После више деценија у Власотинцу се поново пије добро домаће вино

foto: OU Vlasotince

Proglašenje najboljih vinara je vrhunac dvodnevne manifestacije kojom se u Vlasotincu decenijama neguje tradicija proizvodnje vina. U okolini ove varoši više nema vinograda u površinama kakvih je nekada bilo, ali ohrabruje to da je svoja vina na ovogodišnje takmičenje donelo šest novih vinara.

- Zbog toga podržavamo „Vinski bal“. Cilj nam je da nas podseti na staru slavu vlasotinačkog vinogorja, ali i da ohrabrimo i podržimo mlade vinare i vinogradare u obnovi zasada i pravljenju domaćih vina – ističe Bratislav Petrović, predsednik opštine.

Stručnjaci kažu da se, posle decenija stagniranja, u Vlasotincu ponovo može popiti dobro domaće vino, a za pohvalu je i to što ga mladi domaćini pripremaju uvažavajući preporuke struke.

Tokom „Vinskog bala“ sve je u znaku vina i vinara. Na konkursu za najlepšu pesmu na ovu temu nagrađeni su Ljiljana Tamburić iz Kruševca kao i Srba Takić i Petar Takić iz Vlasotinca.

Baš kao nekada, kada bi počinjala berba grožđa, od više vrsta mesa, povrća i mnoštva začina kuvala se vinogradarska janija. U nikad većoj konkurenciji, od čak 40 takmičara, u plivanju za vinsko burence pobedio je Nemanja Davinić(18), a najmlađi među njima bio je osmogodišnji Nikolaj Popović. Za najlepšu devojku „Vinskog bala“ izabrana je Milica Zdravković, dok su za dobru zabavu prve večeri bili zaduženi Bajaga i Instrukturi, a druge Zorica Brunclik.

NAJBOLjE KARIKATURE

Dugu tradiciju ima i konkurs za najlepšu karikaturu na temu vina i grožđa. Ove godine prvo mesto pripalo je u Muhamedu Đerleku iz Novog Pazara, drugo Zoranu Mihailoviću iz Beograda, a treće Jovanu Spasiću iz Vlasotinca. U galeriji Kulturnog centra, osim radova sa ovogodišnjeg konkursa, posetioci su mogli pogledati i nagrađivane karikature iz prethodnih decenija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAJAM CVEĆA I MEDA: Susret izlagača i posetilaca na trgu u Leskovcu