DOM PLANUO NA OGNJENU MARIJU: U Sivcu izgorela kuća porodice Mirić

Z. Rajić

03. 08. 2022. u 06:40

OPŠTINA i selo pokrenuli su akciju da se pomogne porodici Mirić u Sivcu, čija je kuća ovih dana stradala u požaru.

ДОМ ПЛАНУО НА ОГЊЕНУ МАРИЈУ: У Сивцу изгорела кућа породице Мирић

Vatra progutala krov, prostorije, nameštaj, Foto Z. R.

Supružnici Vlada i Vesna sa ćerkom i sinom ostali su bez krova nad glavom i tri prostorije, nameštaja, bele tehnike, garderobe, hrane... Vatra je ostavila pustoš u njihovom dvorištu, a dve sobe do ulice, u koje ih je "sabila", moći će da posluže samo do prvih kiša, jer je i iznad njih uništena krovna konstrukcija.

- Sin i ja smo vest o požaru dobili na poslu, a muž i ćerka su, kad je izbila vatra, bili kod naše druge ćerke i zeta, na rođendanu naše unuke. Doživeli smo šok, koji je najteže podneo moj suprug, jer je plućni bolesnik i srce mu radi sa svega 30 odsto snage - priča Vesna.

Plamen uočen iz komšijskog dvorišta, Foto Z. R.

Ona se sa ćerkom, koja je odlazila na rođendan, čula oko pola pet po podne, nepun sat pre nesreće, da joj kaže kako će iz druge smene produžiti da radi i u trećoj, u firmi u Bačkoj Topoli, odakle se vratila i zatekla stravičan prizor.

- Kud će kuga, nego u svoj rod - kaže kroz suze Vladina tetka, ističući da on zbog bolesti ne može da radi, a Vesna spaja smene u firmi, iako je imala tešku operaciju. Njihov sin je vredno radio da bi uredio svoju sobu, od koje su ostali samo nagoreli zidovi.

Požar je primetila komšinica Lenka Pavkov Žakić, koja je pozvala vatrogasce, kao i Hitnu pomoć, jer se strahovalo da su u kući Vlada i njegova ćerka. Dok nisu došli vatrogasci iz Sivca i Kule, vatru su gasile komšije. Hitna, koja je, kaže Lenka, stigla tek posle šestog poziva, dala je supružnicima lekove za smirenje, a Vladi i za disanje.

Vatrogasci pretpostavljaju da su iskru zapalile neispravne električne instalacije.

Požar se dogodio na crkveni praznik Ognjenu Mariju, po kojoj je i unuka Mirića dobila ime. U narodnom predanju čuvaju se primeri o vatri koja je na Ognjenu Mariju spalila žito, seno i domove ljudi.

Porodicu su posetili i pomoć za obnovu kuće obećali predsednik opštine Kula Damjan Miljanić i predsednik SO Velibor Milojičić.

Foto Z. R.

POZIV HUMANIM LjUDIMA

Humanitarno udruženje "1.000 za 1.000" iz Sivca pozvalo je sugrađane, ali i sve ostale ljude da priloge za pomoć porodici Mirić uplate na račun 160-6000000843872-36. Na uplatnici, kao primaoca, treba naznačiti ovo udruženje, sa adresom: Njegoševa BB, 25223 Sivac, a kao svrhu uplate: kuća za Miriće. Udruženje je istaklo da su porodici potrebni i hrana, odeća, obuća, lekovi, tehnika i građevinski materijal, a neophodna je i pomoć fizičke radne snage i majstora svih profila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!