U SELU I SPECIJALISTI: Meštane Sivca lečiće i specijalisti iz somborske bolnice

Z. RAJIĆ

20. 07. 2022. u 08:23

SIVAC, selo sa oko 8.000 stanovnika u opštini Kula, dobilo je ordinaciju, u kojoj će pacijentima biti omogućena potpuna zdravstvena zaštita, jer će im na usluzi biti lekari najrazličitijih specijalnosti.

У СЕЛУ И СПЕЦИЈАЛИСТИ: Мештане Сивца лечиће и специјалисти из сомборске болнице

Foto Z.R.

U svojstvu lekara-konsultanata, radiće kardiolog, pulmolog, urolog, neurolog, otorinolaringolog, dermatolog, infektolog, pedijatar i drugi specijalisti iz Opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović" u Somboru, među njima i anesteziolog, koji će primenjivati terapiju bola.

Ordinacija je nastala po ideji medicinske sestre Gordane Resanović Todorović, a smeštena je u dosadašnjem stambenom prostoru njene porodice. Gordana će sa ćerkom Nevenom, takođe medicinskom sestrom, biti prva veza s pacijentima.

- Nas dve ćemo primati pozive pacijenata, davati im savete, povezivati ih sa lekarima i zakazivati preglede. Specijalisti će u Sivcu raditi od 16 do 20 sati, a njihov dolazak biće utvrđen na osnovu rasporeda njihovog rada i dežurstva u bolnici - predočila je Gordana. - Mnogo je starijih ljudi, čija su deca otišla u gradove i koji teško mogu da odu do specijaliste i do bolnice. Tako je ne samo u Sivcu, nego i u obližnjim naseljima - Crvenki, Kruščiću i Liparu.

Ordinacija je opremljena ultrazvučnim i EKG aparatom, a posebno se vodilo računa da bude uređena "kao prijatan ambijent, u kojem će pacijenta dočekati topla reč".

Foto: Z. R.

Gordana Resanović Todorović

 

Kroz dom zdravlja nije moglo

ŽITELjI Sivca su oduševljeni što će im, pored dva lekara opšte prakse i jednog dečjeg u seoskoj Zdravstvenoj stanici, biti dostupni i specijalisti u novoj ordinaciji. Oni podsećaju da su pre više godina, zaslugom dr Blagoja Markovića u njegova dva mandata na funkciji direktora Doma zdravlja u Kuli, u Sivcu kao gostujući lekari, radili hirurg, nefrolog, kardiolog, neuropsihijatar, ortoped i urolog.

Te specijalističke usluge su prvi put ukinute nalazom inspekcije da su "suprotne delatnosti kulskog DZ", a drugi put jer je regionalna filijala RFZO u Somboru prestala da ih finansira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna