DECA U DEPRESIJI I BEZ NADZORA STRUČNJAKA: Bačka Palanka konačno će da dobije objekat za ometene u razvoju

Z. RAJIĆ

28. 07. 2022. u 07:13

POSLE 20 godina upornog traženja, ovog meseca, na sednici SO Bačka Palanka konačno je odobren zahtev lokalnom Udruženju za pomoć MNRO - da se obezbedi dnevni boravak za mentalno nedovoljno razvijene osobe, kojih je u toj opštini 75, uzrasta od osam do 35 godina.

ДЕЦА У ДЕПРЕСИЈИ И БЕЗ НАДЗОРА СТРУЧЊАКА: Бачка Паланка коначно ће да добије објекат за ометене у развоју

Foto: MNRO Bačka Palanka

- Naša deca su, posle završetka Škole za specijalno obrazovanje "Dr Milan Petrović" u Novom Sadu, ostajala u svojim kućama ispred televizora i laptopa i tonula u depresiju, jer zbog telesnog i mentalnog oštećenja nisu sposobna za rad, a nisu imala gde da se druže i budu pod nadzorom stručnih ljudi. Sad će im to napokon biti omogućeno - rekla je Jaroslava Molnarova iz Udruženja za pomoć MNRO.

Ona ističe da će dnevni boravak biti velika pomoć i za roditelje, "koji su dosad 24 sata brinuli o svojoj deci i bili im istovremeno i drugari, i lični pratioci, i defektolozi, logopedi, psiholozi i psihijatri".

- Roditelji su u 85 odsto slučajeva samohrane majke, koje su morale da napuste posao da bi brinule o detetu sa teškoćama u razvoju. One dobijaju socijalnu pomoć od 15.000 dinara, i to samo ako ih firme, u kojima su radile, proglase tehnološkim viškom. U protivnom, ostaju bez ikakvog prihoda - naglasila je Molnarova.

RADNI CENTAR I STAN

PREDSTAVNICI Udruženja za pomoć MNRO napominju da je Biljana Zekavica, pomoćnica ministra za socijalna pitanja, ocenila Bagremar kao idealno mesto za uređenje radnog centra, u kojem bi osobe sa smetnjama u razvoju bile angažovane prema svojim sposobnostima. Zahtev roditelja je i da se napravi objekat za stanovanje uz podršku, koji bi sprečio da posle njihove smrti deca sa smetnjama u razvoju završe u ustanovama socijalne zaštite.

Predsednik SO Milan Čavić objašnjava da želja roditelja da se dnevni boravak otvori na izletištu Bagremara nije mogla da bude ostvarena, jer je reč o rezervatu prirode, a uslov za licenciranje usluge je da objekat bude u građevinskoj zoni.

- Zajedno sa predstavnicima ministarstva i pokrajinskog sekretarijata, odredili smo da dnevni boravak bude smešten u zgradi MZ "Bratstvo", gde će za te potrebe, rekonstrukcijom i dogradnjom, biti obezbeđen prostor od oko 400 kvadratnih metara. Radovi bi trebalo da počnu krajem februara naredne godine - kazao je Čavić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

POTRESNE SCENE Sahranjen mladić koji je brinuo o 40 pasa: Dao si život za šapice! Zlotvori ti više ne mogu ništa