DA BUDE MESTA I ZA STARIJE OD 27 GODINA: Planirana dogradnja hercegnovskog Dnevnog centra za osobe sa smetnjama u razvoju

V. V.

04. 01. 2022. u 22:09

BUDžETOM opštine Herceg Novi, za dogradnju Dnevnog centra za decu sa smetnjama i teškoćama u razvoju planirano je 70, a iz državnog budžeta opredeljeno je 200 hiljada evra.

ДА БУДЕ МЕСТА И ЗА СТАРИЈЕ ОД 27 ГОДИНА: Планирана доградња херцегновског Дневног центра за особе са сметњама у развоју

V. V.

Tako bi inicijativa da osobe starije od 27 godina sa smetnjama i teškoćama u razvoju imaju u centru organizovan boravak uskoro trebalo da bude realizovana. Potpredsednica hercegnovske opštine Vesna Samardžić informiše da je zahtev za UT uslove dogradnje objekta od oko 100 kvadrata već izdat, a početak projektovanja biće tokom ovog meseca.

-Plan je da tokom godine objekat Dnevnog centra bude dograđen i na taj način ćemo moći da zaokružimo i kompletnu proceduru oko transformacije ove ustanove, u dnevni boravak za starije od 27 godina - objasnila je Samardžić.

Direktorka Dnevnog centra Dragica Kosić rekla je da je zadovoljna dinamikom rešavanja problema za korisnike starije od 27 godina.

- Želim da zahvalim svima koji su razumeli potrebu korisnika 27+ za nastavkom korišćenja naših usluga, poslanicima Skupštine Crne Gore, koji su dali amandmane da se promeni zakon što se tiče smeštaja za starije korisnike kao i participacije roditelja, što je veoma bitno - objasnila je Kosić.

Nove prostorije za korisnike starije od 27 godina bile bi nadograđene uz postojeći Dnevni centar koji je ove godine otvoren u Sutorini.

Na konferenciji za novinare pred Novu godinu saopšteno je između ostalog da je ova ustanova kroz projekat "Poboljšanje kvaliteta usluga koje se pružaju deci sa smetnjama i teškoćama u razvoju kroz uvođenje novih usluga obuke i savetovanja za decu, roditelje i zaposlene" uspela da nabavi minibus, realizuje obuke za zaposlene, uvedu usluge savetovanja. Direktorica Kosić podsetila je da je realizacija projekta koji su finansirali EU i Vlada Crne Gore počela u januarau prošle godine a dobijeno je oko 79 hiljada evra.

- Kad smo krenuli bili smo u strahu jer je bila korona i nismo radili, ali došli smo do kraja i vrlo uspešno završili sve projektom planirane aktivnosti. Imali smo podršku Opštine Herceg Novi i Kancelarije za međunarodnu saradnju koji su zajedno sa nama pisali ovaj projekat. Predsednik Skupštine Ivan Otović lično nam je pomogao da napravimo budžet i stavke i krenula je realizacija - podsetila je Kosić. - Svi zaposleni odradili su i dve obuke na Žabljaku. Jedna se odnosila na rad sa porodicama, a druga na rad sa osobama sa autizmom i kombinovanim smetnjama. Omogućili smo i kolegama iz Crne Gore da besplatno kroz ovaj projekat pošalju svoje zaposlene i sa nama su bile kolege iz Nikšića, Podgorice, Danilovgrada i Pljevalja. Dnevni centar ima dve licence jedna je dnevnog boravka, a druga usluge savetovanja koja podrazumeva tim spoljnjih stručnjaka, učešće psihijatra, defektologa, psihologa.

Predsednik Herceg novog Stevan Katić ocenio je da su nabavkom vozila, edukacijom zaposlenih i savetovanjem korisnika i roditelja osnaženi kapaciteti ustanove i olakšano svakodnevno funkcionisanje. Katić je naglasio i da u 2022. godinu ulaze odlučni da nastave da unapređuju uslove rada ove ustanove, a prioritet je obezbeđivanje uslova za boravan korisnika starijih od 27 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024